Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pašvaldības pašas varēs noteikt kritērijus nomas maksas atvieglojumu noteikšanai uzņēmumiem un NVO

Pašvaldības pašas varēs noteikt kritērijus nomas maksas atvieglojumu noteikšanai uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām (NVO), paredz otrdien Ministru kabinetā atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu sakarā ar Covid-19 izplatību.

23.aprīlī Saeimā tika atbalstīti grozījumi likumā Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību, paredzot, ka pašvaldības dome ar lēmumu noteikt nomas maksas atvieglojumu saimnieciskās darbības veicējiem, biedrībām un nodibinājumiem, kas nomā attiecīgās pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības mantu.

Lai pašvaldībām būtu iespējams piemērot šīs izmaiņas, bija nepieciešams veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu saistībā ar Covid-19 izplatību.

Ar grozījumiem noteikumos pašvaldībām tiek paredzēta iespēja saistošajos noteikumos noteikt citu nomas maksas samazinājuma gradāciju, kas piemērojama pašvaldības vai tās kontrolētas kapitālsabiedrības nekustamā īpašuma vai kustamās mantas nomas līgumiem.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz pašvaldībām iespēju noteikt kritērijus, kādiem ir jāatbilst atbalsta saņēmējiem. Turklāt nomnieka atbilstība kritērijiem tiks vērtēta iesnieguma iesniegšanas dienā, nevis šogad 29.februārī, kā tas noteikts spēkā esošajā regulējumā.

Vienlaikus noteikumos precizēts, ka nomas maksas samazinājums tiek piemērots atbilstoši nomnieka attiecīgā mēneša ieņēmumu no saimnieciskās darbības procentuālajam samazinājumam, bet nepārsniedzot 90% no nomas līgumā noteiktās nomas maksas.

No noteikumu grozījumiem izriet, lai saņemtu nomas maksas atvieglojumus, nomniekam būs jāiesniedz iznomātājam iesniegums, kurā būs jānorāda atbilstība ieņēmumu samazinājuma kritērijam, kā pamatojumu pievienojot, piemēram, operatīvo bilanci vai citus grāmatvedības dokumentus, kas sniedz informāciju par komersanta saimnieciskās darbības ieņēmumiem attiecīgajos periodos.

LETA jau vēstīja, ka pašvaldība SIA Rīgas nami aicināja nomniekus kopā ar nozaru asociācijas pārstāvjiem vērsties pie valdības un iesniegt priekšlikumus, kādā veidā uzlabot nomas maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtību.

Iepriekš rīdzinieku vidū iecienītā bāra Balzāmbārs īpašnieks un bārmenis Andris Reizenbergs medijiem pauda, ka iestādi varētu nākties slēgt, jo Rīgas nami pieprasa nosegt aptuveni 3000 eiro nomas maksas parādu, taču dīkstāves pabalstam uzņēmums nekvalificējoties.

Taču Rīgas namos aģentūrai LETA skaidroja, ka nekustamā īpašuma nomas maksas atbrīvojumu vai maksas samazinājumu uzņēmums piemēro saskaņā ar Ministru kabineta noteikto atvieglojumu piešķiršanas kārtību un uzņēmumam nav tiesības šos noteikumus interpretēt.

"Savā ziņā šobrīd esam kā situācijas ķīlnieki darbā ar nomniekiem. Ņemot vērā esošo situāciju, mūsuprāt, nomniekiem kopā ar nozaru asociācijas pārstāvjiem savu interešu aizstāvībai būtu operatīvi jāreaģē - jāizstrādā priekšlikumi un jāvēršas pie likumdevēja situācijas risināšanai, jo tas skar lielu daļu nomnieku ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā," pauda Rīgas namos.

 

Top komentāri

Alans Karlsons
A
Kā tad īsti būs pēc administratīvās reformas? Koškinavas novada dome būs noteikusi, bet Koškinavas novads ir ticis apvienots ar Kokeravas novadu un izveidojies jaunais Kokerava snovads. Vai bij. Koškinavas novada domes lēmumi būs spēkā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas