Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pašvaldības piktas par plānu vairs nesaņemt ostu maksājumus

Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu, kā iekasēt maksu no trim lielajām Latvijas ostām, Rīgas, Liepājas un Ventspils pašvaldību vadītāji vērtē visai piesardzīgi. Ja stāsies spēkā SM ierosinājums, tad no 2015. gada līdzšinējā maksāšanas kārtība pilnībā mainīsies. Pašvaldības vairs nesaņems ostu likumā noteiktos 10% no tonnāžas, kanāla, mazo kuģu, enkura un kravas maksām.

Tā vietā SM piedāvā starpību starp ostas ienākumiem un izdevumiem jeb peļņu sadalīt divās vienādās daļās, lai tiek gan pašvaldībai, gan valstij. Tiesa, dalīt varēs tikai to naudu, kas būs palikusi pāri pēc ostu ieguldījumiem investīcijās. Pašas ostas ar šādu risinājumu ir apmierinātas, jo tām nebūs jāmeklē papildu līdzekļi, ne kā pildīt pašvaldības, ne valsts budžetu. Aktuāls jautājums ir arī par to, vai ostām vispār paliks pāri nauda pēc tam, kad tās nomaksās kredītus un veiks citas investīcijas.

Pašvaldību vadītāji līdz galam nav pārliecināti, ka SM priekšlikums tādā formā, kāds tas ir patlaban, tiks ieviests. Kaut gan tas tiek minēts kā labākais līdz šim izskanējušais risinājums, lielākās iebildes ir tieši par to, ka pašvaldības vairs nesaņems likumā noteiktos 10%.

Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij) pieļauj, ka satiksmes ministrs Anrijs Matīss līdz galam nav iedziļinājies: «Priekšlikums ir labs, bet šo normu gan nevajadzētu aiztikt. 10% no ostas maksas pašvaldībai ieņēmumos gadā veido apmēram vienu miljonu latu. Tas jau ir iekļauts mūsu bāzes ieņēmumos, un, ja to pēkšņi izņem ārā, tad to jūt pilsētas budžets.»

Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (LP) norāda, ka izskanējušie ierosinājumi ir «absolūti nepieņemami». Viņš teic, ka Liepājas osta no kādreiz militāras un slēgtas teritorijas tikai nesen ir izveidota par pilnvērtīgu ostu, un tas ir izdarīts tieši par ostā strādājošo uzņēmumu investīcijām, nevis valsts vai Eiropas Savienības naudu. «Šī iecere ir aplama jau pašos pamatos,» teic U. Sesks.

Skarbs savā vērtējumā ir Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR). Viņš to sauc par politisko ambīciju realizāciju, ko īsteno Reformu partija. «Tā ir bērnišķīga spēlēšanās smilšu kastē. Man rodas jautājums, piemēram, konkrēti par Rīgas ostu. Pēc diviem gadiem būs jāremontē Kolkas bāka, kas atrodas Rīgas ostas atbildības zonā, tam būs vajadzīgi vairāki miljoni latu. Reformu partija jau par to nedomā, jo viņi jau pēc gada nebūs Saeimā,» sašutumu pauž A. Ameriks.

Plašāk lasiet Aļonas Zanderes rakstā Jaunais likums pašvaldībām atņems ostu maksājumus trešdienas laikrakstā Diena 5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas