Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pavasarī mikroķirurgiem pat trīsreiz vairāk darba

Jau pirmās pavasara siltās dienas bija signāls mediķiem, ka darba apjoms Mikroķirurģijas centrā strauji pieaugs. Cilvēkiem pievēršoties dārza un remontdarbiem, ierasti palīdzība nepieciešama pacientiem, kuri savainojumus guvuši neuzmanīgi darbojoties ar zāles pļāvējiem, motorzāģiem un citiem instrumentiem. Nereti šādos darbos tiek gūtas dragāta rakstura brūces, tāpēc iespējas palīdzēt ir ierobežotas, un cilvēks var zaudēt pirkstus vai to galus, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Nemierīgi ir arī bērnu ārsti. Tas saistīts ar faktu, ka bērni vairāk atrodas ārpus mājas, līdz ar to arī pavasarim un vasarai raksturīgais traumatisms tikai pieaug.

Rudens un ziemas mēnešos Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķirurģijas centrā mēnesī vidēji nonāk 30-40 cilvēku ar traumām, kas gūtas, izmantojot zāģi, cirvi, leņķa slīpmašīnas un citas ierīces, savukārt pavasarī un vasarā - līdz pat augusta beigām - tie ir gandrīz 100 pacientu mēnesī, ārstu darba apjomu pat trīskāršojot, sarunā ar Dienu stāsta mikroķirurgs Uldis Krustiņš. Vēl nesen viņš veicis operāciju kādam vīrietim, kurš patvaļīgi zāģa ripu uzlicis tā dēvētajam fleksim un nopietni savainojis roku. Pēc ārsta teiktā, lielā daļā gadījumu - protams, ne vienmēr - šāda rakstura traumas gūtas alkohola reibumā. Ārsts gan arī atceras, ka pērn kāda pusaudze talkas laikā nejauši nozāģējusi rokai gandrīz visus pirktus. Šogad ārsta praksē vēl nav bijuši gadījumi, kad traumas gūtas, izmantojot zāles pļāvēju, tomēr - paies vēl kāda nedēļa, un tad šādu pacientu netrūks.

Lai neiekļūtu situācijās, ka nepieciešama mikroķirurga palīdzība, Krustiņš, pirmkārt, iesaka cilvēkiem lasīt darbarīku lietošanas instrukcijas un neveikt patvaļīgus ierīces uzlabojumus, savukārt, ja nav pārliecības par savām spējām, darbu labāk uzticēt profesionālim. Tomēr, ja trauma gūta, turpmākā darbība atkarīga no tās smaguma. Virspusējam nobrāzumam var uzlikt arī plāksteri, savukārt nopietnākos gadījumos jāsauc neatliekamā palīdzība. Gadījumā, ja esat blakus cietušai personai, ārsti iesaka pārbaudīt, vai cilvēks nezaudē samaņu, un uzturēt ar viņu kontaktu. Gaidot mediķu palīdzību, traumētajai vietai jāuzliek spiedošs pārsējs, bet nekādā gadījumā nedrīkst izmantot žņaugu, jo tas asiņošanu var ievērojami pastiprināt. Tāpat nevajag izmantot dezinfekcijas līdzekļus.

Kā rīkoties, jāzina arī situācijās, ja kāda ekstremitāšu daļa ir amputēta, jo pareizas rīcības rezultātā to var piešūt pat 12 stundu laikā. Attiecīgi - jāatrod ir pēc iespējas tīrāks auduma gabals, kurā ietīt zaudēto ķermeņa daļu, un jāieliek tas maisiņā, kurš jāaizsien. Pēc tam vēlams maisiņu ievietot ūdenī ar ledu, bet nekādā gadījumā nedrīkst to likt tieši uz ledus, jo tā tiek atmērdēti nervi, uzsver speciālisti.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 30.aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas