Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pazaudētā politiskā karjera

Vienotības bijušais frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš šajā Saeimā vairs šo amatu neieņem pēc pērn atklātībā nākušās informācijas par iespējamo balsu pirkšanu viņa labā parlamenta vēlēšanās, savulaik bija viens no ietekmīgākajiem un līdz ar to arī labāk informētajiem cilvēkiem Vienotībā. Iespējams, šis kapitāls viņā ir nostiprinājis apņēmību nesteigties ar izstāšanos no partijas, kā arī nenolikt Saeimas deputāta mandātu, ko juridiski neviens nevar viņam atņemt.

Deputāta mandātam var būt arī aizsargājoša funkcija, ja nav zināms, kā ierosinātās lietas beigsies, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc nedēļas - 2. novembrī - valde lems par Zaķa izslēgšanu no partijas, lai mazinātu kaitējumu Vienotības tēlam, kas šī iemesla dēļ cieš jau gadu. Nav arī zināms, cik ilgi turpināsies ar vairākiem balsu pirkšanas gadījumiem Zaķa labā saistīto lietu izskatīšana. "Tāpēc ir jābūt kādai politiskai reakcijai. Būtu tikai koleģiāli, ja Dzintars Zaķis to apzinātos," Dienai sacīja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Viņš atzīst, ka ekonomiskās krīzes laikā kā frakcijas vadītājs Zaķis izdarīja ļoti lielu darbu, panākot valdības lēmumu pieņemšanu Saeimā. Tajā pašā laikā kā viens no vadošajiem politiķiem viņš pārkāpis pašu noteiktos principus.

Balsu pirkšanas lietas nav vienīgās, kas met ēnu pār politiķi. Par priekšvēlēšanu kampaņas atļauto tēriņu griestu pārkāpšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sodīja Vienotību, kas uzlikto sodu ir pārsūdzējusi. Nedeklarēti vēlēšanu pasākumi un ar tiem saistīti izdevumi bija arī Zaķim, kura priekšvēlēšanu reklāmas kampaņa bija ļoti intensīva. Deputāts arī izplatīja avīzes, kurās bija viņa fotuzņēmumi kopā ar vairākiem pašvaldību vadītājiem, no kuriem dažus pārsteidza parādīšanās vēlēšanu avīzēs.

Zaķis ir viens no Jaunā laika dibinātājiem, kurš partijā ienāca 2002. gadā. No pirmā politiskā iesaukuma, kurā bija arī Kampars, Saeimā un valdībā vairs palikusi tikai Āboltiņa, Ainars Latkovskis, Kārlis Šadurskis un Jānis Reirs. Ja visi pārējie ir bijuši arī valdībā, tad Dz. Zaķim nekad nav bijis lemts tajā nokļūt, par spīti vēlmei strādāt izpildvarā. Tam minēti dažādi iemesli - vienā reizē bijis kāds piemērotāks kandidāts, citā viņš šķita neaizstājams frakcijas vadītāja amatā. Pēc 11. Saeimas vēlēšanām, kad satiksmes ministra postenis šķita jau ar roku aizsniedzams, partija to tomēr nesaņēma - par satiksmes ministru kļuva bezpartijiskais Aivis Ronis. Taču Vienotība kopā ar Klāva Olšteina vadīto neatkarīgo deputātu grupu dalīja politisko atbildību par šo nozari, un tieši Zaķim bija uzticēts par to rūpēties, kas paplašināja arī viņa ietekmi.

Pirms pāris gadiem, neieguvis ministra amatu, neformāli Zaķis atzina, ka tad arī atmetis visam ar roku un vairs tik ļoti nav piedomājis pie savas reputācijas. Drīz vien atklātībā parādījās ziņa, ka, izvairoties no nodokļu nomaksas, viņš 2012. gadā ir iegādājies automašīnu Volvo XC60. Rezonanse sabiedrībā varēja atsaukties uz vēlēšanu rezultātiem.

Neatkarīgi no tā, kāds būs Vienotības valdes sēdes iznākums, Dz. Zaķis vēl nesaka, ka būtu gatavs beigt savu politisko karjeru.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 27.oktobra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas