Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pēc inficēto asiņu skandāla atstādināta VADC direktore

Piektdien veselības ministre Anda Čakša no amata uz pārbaudes laiku atstādināja Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktori Ivetu Ozoliņu, portālu Diena.lv informēja VADC.

Disciplinārlieta pret VADC direktori Ivetu Ozoliņu ierosināta par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu.

Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders aģentūru LETA informēja, ka disciplinārlietas izmeklēšanas laikā paredzēts pārbaudīt VADC atbildīgo darbinieku rīcību pēc pozitīvo analīžu rezultātu uz C hepatīta vīrusu infekcijas donoru asinīs konstatēšanu un ministrijas doto uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu, lai apzinātu pacientus, kuri varētu būt saņēmuši iespējami inficētus asins komponentus, un nodrošinātu viņiem nepieciešamos medicīniskos pasākumus.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai jāiesniedz atzinums veselības ministrei līdz 2017.gada 16.janvārim.

"Šobrīd disciplinārlieta un izmeklēšana ir par to, lai nepieļautu, ka situācija var atkārtoties un, ka pacientam var rasties bažas, ka asinis, kas viņiem tiek pārlietas, nav tīras vai nav inficētas. Tas ir būtiski no sabiedrības drošības viedokļa," LNT ziņām telefonsarunā norādīja ministre Anda Čakša.

"Visā procesā ir jāsaprot, kā var būt situācija, kad ir nobīdes no kvalitātes prasībām. Arī iepriekš bijuši pārkāpumi attiecībā uz kvalitāti. Mēs nevienu par vainīgu nevaram paziņot, kamēr situācija nav noskaidrota," piebilda Čakša.

Jāatgādina, ka trešdien medijos izskanēja ziņas par to, ka gada laikā 25 ar C hepatītu inficētu donoru asinis izmantotas ārstniecībā. Kopumā no šiem 25 donoriem 28 slimnīcām nodoti 195 asins komponenti. Par iespējamo risku informētas arī slimnīcās. Pagaidām no slimnīcām saņemtas atbildes par 89 asins komponentiem, proti, kur šie komponenti izlietoti.

Taujāta, kurš uzņemsies atbildību, ja kāds no pacientiem būs inficējies, Ozoliņa skaidroja, ka asins pārliešana nekad nav bijusi pilnībā droša un šo metodi izmanto tikai gadījumos, kad citu iespēju nav. Viņa gan piebilda, ka septiņi cilvēki, kuriem pārlietas asinis no inficēta donora, tomēr nav inficējušies.

Papildināta visa ziņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas