Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pēc nepatīkama incidenta publiski aicina netraucēt mediķus palīdzības sniegšanas laikā

Aizvadītajā nedēļas nogalē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu brigāde saskārās ar gadījumu, kad kāda medija pārstāvis, pārpratis notiekošo un cenšoties brigādes darbiniekiem uzdot jautājumus, traucēja mediķiem sniegt palīdzību cietušajam. Rezultātā mediķa uzmanība tika novērsta no tiešajiem pienākumiem, un NMPD darbinieks sadūrās ar adatu, kas bija lietota injekcijai pacientam. Tiek veiktas pārbaudes, lai konstatētu, vai nav bijusi saskare ar inficētām asinīm, portālu Diena.lv informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

"Aicinu ikvienu apzināties iespējamās sekas, ja tiek traucēts brigādes darbs. Brigādes mašīnā var atrasties kritiski slims bērns, kuram elpceļos jāievieto speciāla caurulīte, lai viņš varētu elpot. Iespējams, tieši šajā brīdī palīdzība tiek sniegta narkomānam, un viena neprecīza kustība var radīt risku mediķim inficēties. Mašīnā var būt cilvēks bezsamaņā, kuru mediķi reanimē, vai psihiski slima persona, kura var kļūt agresīva un apdraudēt mediķus. Uzmanības novēršana tikai uz mirkli  var radīt smagas sekas, kas var būt arī cilvēka dzīvības cenā," pie sabiedrības ar aicinājumu vērsusies NMPD direktore Liene Cipule.

NMPD saņemtie izsaukumi bieži ir uz sabiedriskām vietām – palīdzība jāsniedz parkos, uz ielām, ceļiem, veikalos, kur notiekošajam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Dienests aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un netraucēt brigādei strādāt, lai mediķi var maksimāli koncentrēties uz palīdzības sniegšanu pacientiem. Ziņkāre, pulcēšanās izsaukuma vietā, vēlme ieskatīties mediķu auto, pieklauvēšana pie loga, staigāšana ap operatīvo transportu, fotografēšana vai filmēšana var novērst palīdzības sniedzēju uzmanību. Tas palielina risku kļūdīties, radot draudus mediķim un pacientam, īpaši situācijās, ja tiek veiktas dzīvību glābjošas manipulācijas. Lai nepārkāptu pacienta tiesības, kategoriski nav pieļaujami arī centieni fotografēt vai filmēt mašīnas salonā notiekošo.

Arī pa ceļam uz slimnīcu jebkurā brīdī pacienta stāvoklis var pasliktināties, piemēram, apstājas elpošana, sirdsdarbība, un jāveic reanimācija, vai ir nepieciešama kāda cita medicīniska manipulācija, taču to nevar darīt braucot. Ja palīdzība jāsniedz nekavējoties, operatīvais transports brauks ar ieslēgtu skaņas signālu un bākugunīm, un apstāsies vietā, kurā citiem nav atļauts stāvēt vai kurā novietotais mediķu auto var radīt neērtības apkārtējiem. Aicinām arī šādas situācijas uztvert ar izpratni, jo brigādei primārais ir glābt dzīvību. Stāvošajam operatīvam transportlīdzeklim būs ieslēgtas bākugunis, lai brīdinātu apkārtējos, ka mediķi tajā sniedz palīdzību.

Savukārt situācijās, kurās šķiet, ka brigādes rīcība nav atbilstoša vai pareiza, sabiedrība aicināta nevis skaidroties ar brigādes personālu notikuma vietā, bet ziņot NMPD vadībai. Pretējā gadījumā var tikt apdraudēta palīdzības sniegšana pacientam un radīts risks arī mediķu drošībai.

Top komentāri

melnais humors
m
Vajadzēja tam medija pārstāvim iedot pamatīgi pa purnu un pēc tam sniegt profesionālu pirmo palīdzību. Tad tas ķēms visas atbildes pats zinātu.
jā gan
j
Mediju pārstāvju saražots tik daudz, ka viņi savstarpējas konkurences dēļ uzmācās cilvēkam vēl negantāk kā Tasmānijas velni savām velnenēm. Pie vainas ir zemā ētika un morāle.
oo
o
Labāk, ja rados prostitūta, nevis žurnālists. Tās vismaz nejaucas, ja neaicina. Par žurnālistiem mūsdienās, šķiet, bieži paņem vienkārši no internātpalīgskolas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas