Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēdējie septiņi gadi pasaulē bijuši siltākie novērojumu vēsturē

Pēdējie septiņi gadi pasaulē ir bijuši siltākie novērojumu vēsturē, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, atsaucoties uz Eiropas Savienības Zemes novērošanas programmu "Copernicus".

2021.gads siltāko gadu topā ierindojas piektajā vietā. Gada pirmie pieci mēneši bija salīdzinoši vēsāki, savukārt no jūnija līdz oktobrim globālā vidējā gaisa temperatūra bija viena no augstākajām novērojumu vēsturē.

Līdz ar to gada vidējā gaisa temperatūra pērn pasaulē bija par 0,3 grādiem pēc celsija augstāka nekā vidēji 1991.-2020.gados, kā arī par 1,1 līdz 1,2 grādiem augstāka, nekā pirmsindustriālajā periodā no 1850. līdz 1900.gadam.

Eiropā 2021.gadā piedzīvota karstākā vasara novērojumu vēsturē.

Tika novēroti arī vairāki ekstremāli laikapstākļi, piemēram, karstumviļņi Vidusjūras reģionā un spēcīgi plūdi centrālajā Eiropā.

Tiek norādīts, ka siltumnīcefekta gāzu koncentrācija 2021.gadā arvien turpinājusi paaugstināties, par ko liecina satelīta mērījumu provizoriskā analīze. Ir fiksēti jauni ogļskābās gāzes un metāna koncentrācijas rekordi.

Arī Latvijā 2021.gads bija siltāks par klimatisko standarta normu. Vidējā gaisa temperatūra bija plus 7 grādi, kas ir 0,2 grādi virs normas. Līdz ar to 2021.gads ir devītais secīgais gads, kas ir siltāks par normu.

Tāpat kā Eiropā, arī Latvijā pērnā vasara ir bijusi karstākā novērojumu vēsturē, taču tika piedzīvota arī vēsākā ziema pēdējos astoņos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas