Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pērn Latvijā konstatētas ap 1400 viltotas eiro naudas zīmes

Latvijā pagājušajā gadā situācija ar eiro viltojumiem bija stabila un konstatētais viltojumu skaits bija līdzīgs 2014.gada rādītājam, liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija.

Līdz šim 2015.gadā konstatēto viltoto eiro naudas zīmju skaits ir ap 1400, tajā skaitā nedaudz vairāk nekā 300 viltotas monētas un mazāk nekā 1100 viltotas banknotes. Šie dati vēl var tikt koriģēti, jo daļa atklāto viltojumu atrodas ekspertīzē.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš prognozē, ka galīgais 2015.gadā atklāto viltojumu skaitlis būs ap 1500 jeb nedaudz zemāks kā 2014.gadā, kad tika konstatēta 441 viltota monēta un 1109 viltotas banknotes.

Pērn izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja divu eiro monētas un 20 eiro banknotes. Apgrozībā bieži izmantoto piecu un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs, ko veicināja otrās jeb Eiropas sērijas banknošu ieviešana, skaidro Tauriņš.

Latvijas Banka vērš uzmanību, ka Latvija kopā ar Somiju, Igauniju, Lietuvu un Slovākiju ir starp tām piecām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits - gan absolūtos skaitļos, gan rēķinot pret iedzīvotāju skaitu un/vai naudu apgrozībā.

Latvijā eiro tiek lietots jau vairāk nekā divus gadus. Latvijas Banka vērtē, ka Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir labi informēti par eiro naudas zīmju drošību.

Latvijas Banka norāda, ka gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes - viltojumu kvalitāte, it īpaši monētām, pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai pazītu viltotu naudas zīmi. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, kā arī filiālē Liepājā, Teātra ielā 3.

Kā ziņots, pagājušajā gadā eirozonā un pasaulē atklāti 899 000 eiro banknošu viltojumu, liecina Eiropas Centrālās bankas publicētā informācija. Pērn salīdzinājumā ar 2014.gadu par 7% audzis atklāto viltoto eiro banknošu skaits.

Eirozonā kopumā viltojumu skaits pret īsto banknošu daudzumu apgrozībā ir neliels - 2015.gada otrajā pusgadā konstatētie 445 000 viltojumu ir mazāk nekā 0,0025% no 18 miljardiem īstu eiro banknošu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas