Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pērn no budžeta lielākos līdzekļus saņēma veselības un transporta valsts kapitālsabiedrības

Pagājušajā gadā no budžeta lielākos līdzekļus saņēma veselības un transporta valsts kapitālsabiedrības, liecina Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavotais pārskats par valsts kapitālsabiedrību darbības rezultātiem 2018.gadā.

PKC skaidroja, ka no valsts budžeta saņemtais finansējums ietver dažādus ieņēmumu veidus - gan kompensācijas mehānismus kā AS Latvenergo maksātā mērķdotācija obligātās iepirkumu komponentes fiksēšanai, gan maksa par valsts pirktajiem pakalpojumiem, piemēram, veselības aprūpes pakalpojumi un materiālās bāzes uzturēšana slimnīcām vai arī dotācijas izrāžu un koncertu veidošanai teātriem, orķestriem un cita veida kultūras valsts kapitālsabiedrībām.

Salīdzinot ar 2017.gadu, valsts budžeta finansējums valsts kapitālsabiedrībām 2018.gadā samazinājās par 349,5 miljoniem eiro jeb 33,5%, kas galvenokārt saistīts ar to, ka 2017.gadā tika veikta vienreizēja kompensācija 454,4 miljonu eiro apmērā Latvenergo par atsacīšanos turpmāk saņemt 75% no ikgadējiem elektriskās jaudas maksājumiem koģenerācijas stacijām Rīgas pirmajai un otrajai termoelektrocentrālei.

Neņemot vērā šo vienreizējo kompensāciju Latvenergo, kopumā no valsts budžeta saņemtais finansējums visām citām valsts kapitālsabiedrībām 2018.gadā pieauga par 104,9 miljoniem eiro jeb 17,8%.

PKC norādīja, ka lielākās valsts budžeta finansējuma saņēmējas 2018.gadā bija veselības aprūpes nozares kapitālsabiedrības. Tās pērn saņēma 326,2 miljonu eiro valsts finansējumu jeb 47% no visa kopējā valsts kapitālsabiedrību saņemtā finansējuma.

Otrajā vietā pēc kopumā no valsts budžeta saņemtā finansējuma ierindojas transporta nozares kapitālsabiedrības, kas 2018.gadā saņēma 134,9 miljonus eiro jeb 19,4% no visa kopējā finansējuma, bet trešajā vietā bija enerģētikas nozares kapitālsabiedrības, kas 2018.gadā saņēma 92,7 miljonus eiro jeb 13,4%.

Vērtējot atsevišķas kapitālsabiedrības, PKC informēja, ka 2018.gadā visvairāk jeb 111,5 miljonus eiro no valsts budžeta saņēma SIA Rīgas austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kurai ar 98,9 miljoniem eiro seko VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Latvenergo koncerns ar 92,7 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka 2018.gadā valsts kapitālsabiedrību kopējais apgrozījums sasniedzis 3,77 miljardus eiro, kas, salīdzinot ar 2017.gadu, ir par 375,7 miljoniem eiro jeb 11,1% vairāk.

Kopējā valsts kapitālsabiedrību peļņa 2018.gadā bija 323,6 miljoni eiro, sasniedzot pašu kapitāla atdevi 6,8%. 2017.gadā kapitālsabiedrību peļņa bija 314,4 miljoni eiro.

Dividendēs par 2017.gada peļņu valsts budžetā samaksāti 232,5 miljoni eiro, kas ir par 83,8 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gadā budžetā ieskaitīto 2016.gada peļņu.

Kopumā PKC apkopojis informāciju par 182 kapitālsabiedrībām, kas ietver gan koncernus, gan konsolidētos datus. Valstij ir tieša līdzdalība 96 kapitālsabiedrībās, no tām 65 ir valsts kapitālsabiedrības, četrās - valstij ir tieša izšķiroša ietekme, bet 27 nav tieša izšķiroša ietekme. Valsts kapitālsabiedrībām ir līdzdalība 52 sabiedrībās.

Top komentāri

UU
U
Tāds savāds virsraksts. Ārstniecības iestādēm gan no valsts budžeta apmaksā noteiktus pacientiem sniegtus pakalpojumus. Teikt, ka šo naudu šā tā saņēmušas valsts kapitālsabiedrības, kas ir ārstniecības iestādes, ir tāda kā gaisa jaukšana. Valsts slimnīcas ārsts saārstē pacientu un pēc tam valsts par noteiktām manipulācijām pārskaita naudu. Kaut kā saudzīgāk to vajadzētu pasniegt sabiedrībai, kura ne nieka no tā visa nesaprot.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas