Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pērn noziedzības jomā būtiskas izmaiņas nav notikušas; vairāk dzimumnoziegumu pret bērniem

Aizvadītajā gadā noziedzības stāvoklis vērtējams kā stabils, lai gan atsevišķos noziegumu veidos ir vērojams pieaugums, piemēram, dzimumnoziegumos pret bērniem, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Kā stāstīja Ķuzis, ņemot vērā plašos izmeklēšanas pasākumus pret tā dēvēto Imantas pedofilu un citus skaļus gadījumus, pagājušajā gadā ļoti liela uzmanība pievērsta dzimumnoziegumiem pret bērniem. Tā rezultātā pagājušajā gadā pieaudzis šāda veida reģistrēto noziegumu skaits. Daudz iesniegumu policija saņēmusi no bērnunamiem, skolām, sociālajām mājām un pašiem vecākiem.

Policijas priekšnieks arī minēja, ka pēc Aizkraukles gadījuma, kad varmāka izvaroja desmit mēnešus vecu bērnu, arī sociālie dienesti ir sākuši strādāt pastiprināti, tāpēc policija pastiprināti saņem iesniegumus par iespējamiem seksuāla rakstura noziegumiem. Iesniegumos minētie gadījumi bieži vien attiecas uz notikumiem, kas norisinājušies pirms dažiem gadiem vai arī ilguši vairākus gadus. Daļa iesniegumu ir par darbībām, kas notika nepilngadīgo personu starpā.

Policija ir tikusies ar internātskolu direktoriem, kuri apzinās situācijas nopietnību, taču nesaskata risinājumu, tādēļ ir nepieciešams darbs prevencijas jomā, uzsver Ķuzis. "Jo vairāk tiks strādāts prevencijas jomā, jo lielāka "neredzamā aisberga" daļa atklāsies. Tas ir tāpēc, ka seksuāla rakstura noziegumiem pret bērniem ir latents raksturs un par daudziem policija nemaz neuzzina," skaidroja Ķuzis.

Otra joma, kurai policija pievērsusi pastiprinātu uzmanību, ir akcīzes preču nelegālās aprites apkarošana. Tas ir svarīgi tāpēc, ka akcīzes preču nelegālā aprite ir viens no būtiskākajiem ekonomiskās situācijas stabilitātes un tautsaimniecības interešu apdraudējumiem, akcentēja Ķuzis. "Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, kā arī ekonomiskā situācija rada palielinātu pieprasījumu pēc kontrabandas akcīzes precēm, kas maksā mazāk nekā oficiālajās tirdzniecības vietās," norādīja policijas priekšnieks.

Lielus zaudējumus un konkurences kropļošanu valsts ekonomikā nodara arī likumpārkāpumi, kas saistīti ar autortiesību un blakustiesību aizsardzību uzņēmējdarbībā, proti, notiek nelegālā specializētā programmnodrošinājuma izmantošana vairākās tautsaimniecības nozarēs, piemēram, projektēšanā un būvniecībā, piebilda amatpersona.

Tāpat pagājušajā gadā pietiekami nopietna situācija izveidojās ar "premium" klases un jauna izlaiduma automašīnu zādzībām.

Ķuzis arī atzīmēja, ka pagājušā gadā palielinājās zādzību no bankomātiem mēģinājumu skaits. Pērn deviņu mēnešu laikā dažādās vietās Latvijā reģistrētas astoņas zādzības vai zādzību mēģinājumi no bankomātiem. Policija konstatējusi, ka visbiežāk bankomātus mēģina uzspridzināt, ielaižot bankomātā gāzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas