Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pētersone-Godmane: Pagaidām nevar runāt par konkrētas amatpersonas atbildību

Pirms nav apstiprinājusies kāda no izvirzītajām versijām par iemesliem, kādēļ sabruka Maxima lielveikals, nevar runāt arī par kādas konkrētas amatpersonas atbildību, intervijā Dienai uzsver Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Sestdien mēs no Valsts policijas dzirdējām trīs galvenās versijas par notikušā vainu, visas tās bija saistītas ar būvniecību, projektēšanu vai procesa uzraudzību, vai nav parādījusies vēl kāda, kura skartu arī lielveikalu tīkla Maxima iespējamo atbildību par nenotikušo evakuāciju?

Attiecībā uz katra konkrēta cilvēka vai amatpersonas atbildību vairāk zināms būs kriminālprocesa fināla stadijā. Šobrīd ir jāatrod versija, kādēļ šis iebrukums ir noticis. Un te ir visas trīs versijas, ko jūs jau zināt, ko Ķuža kungs jau ir minējis, - tātad vai nu projektēšanas kļūda, vai nekvalitatīvi veikta 1. kārtas būvniecība, vai pašreiz veiktie darbi būvniecības 2. kārtā. Tātad visas šīs trīs versijas tiek atstrādātas, un tikai tad, ja kāda no tām apstiprināsies, varēs runāt par konkrētu amatpersonu vainu. Jo, protams, jautājums par evakuāciju, trauksmes signāliem un visu šo te bloku paliek atvērts, bet tajā brīdī, kad ir skaidras visas šīs te tehniskās detaļas, kas ir izraisītājs, vai tam ir bijusi saistība ar signalizāciju, tālāk attiecīgi ar evakuāciju, visa šī te loģiskā ķēde. Tāpēc es nedomāju, ka kaut kādā brīdī policija būtu norobežojusies no jautājumiem, kas skar arī evakuāciju un attiecīgi to amatpersonu atbildību, kas par to ir atbildīgas.

Jau pašlaik ir sākusies tāda bezprecedenta taisnošanās, un, iespējams, būs arī bezprecedenta spiediens, kas tiks izdarīts uz policiju, izmeklēšanu un ekspertīzi. Ko Iekšlietu ministrija dara, lai novērstu šāda spiediena rezultātus?

Es, godīgi sakot, neredzu iespēju, kā varētu būt kāds spiediens uz izmeklēšanu. Es nezinu, uz ko jūs tagad gribat vilkt, no kuras puses būs tas spiediens.

Ņemot vērā notikušā apmērus, iespējamus spiediena mēģinājumus varētu pieļaut gluži loģiski?

Es domāju, ka mēs esam pieaicinājuši, Valsts policija ir pieaicinājusi šo te absolūti neatkarīgo ekspertu, kas ir viens no spēcīgākajiem būvniecības nozarē, - Rīgas Tehniskās universitātes profesoru. Domāju, kas attiecas uz tehnisko pusi, mums nav pagaidām nekādu indikāciju, ka kāds izdarītu kaut kādu spiedienu uz šiem cilvēkiem. Kas attiecas uz pašām izmeklēšanas darbībām, jau šobrīd tām ir veltīti lielākie policijas spēki, jau sākot no pirmās nakts, kad strādāja vairāki desmiti - vairāk nekā četrdesmit - izmeklētāju vienlaicīgi, lai veiktu šīs pirmās policijas darbības, kas saistītas gan ar liecinieku aptaujāšanu, gan personu pratināšanu, gan lietisko pierādījumu apskati un dokumentu pārbaudi. Tātad šī izveidotā izmeklēšanas grupa ir tā, kas turpmāk veiks izmeklēšanu. Te tātad nav tikai viens izmeklētājs, kas nodarbojas ar šo lietu. Arī prokuratūra jau ir iedevusi vairākus savus uzraugošos prokurorus. Tā ka, es domāju, te nav pamata debatēm par spiedienu vai kādu nekompetenci, vai neprofesionālu izmeklēšanas darbību veikšanu.

Kas personiski ir uzņēmies atbildību par šīs izmeklēšanas darba grupas vadību?

Es jums tagad nesaukšu izmeklētāju vārdus. Nedomāju, ka tam pašreiz ir kāda nozīme. Jebkurā gadījumā Valsts policijas priekšnieks ir atbildīgs par sava dienesta darbu kopumā. Un attiecīgi viņš veiks visa šī procesa kontroli un uzraudzību.

Pilnu interviju ar Ilzi Pētersoni-Godmani Apbrīnoju, cik daudz ekspertu lasiet pirmdienas, 25.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas