Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Petīcijā iebilst pret 19. gadsimta izpratni par dzimumlomām

19. gadsimta izpratne par dzimumu lomām kaitē bērniem un kavē Latvijas attīstību: par to ir pārliecināti vairāk kā 300 cilvēku, kas divu dienu laikā parakstījuši petīciju. Tā ir opozīcija protesta vēstulei, ko jau nedēļas vidū parakstīja vairākas sabiedriskās organizācijas, kas iebilda pret bērnudārzu grāmatas Diena, kad Rūta bija Rihards un Diena, kad Kārlis bija Karlīna iznākšanu. Politologi uzskata: sabiedrības polarizācija nav nekas jauns un cer uz konstruktīvu dialogu, vēsta Latvijas Radio (LR).

Vēl nedēļas vidū asas un naidīgas sarunas risinājās, kad tika atvērta grāmata, kas domāta bērniem bērnudārzos, lai mācītu par dzimumlīdztiesību "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "diena kad Rūta bija Rihards". Toreiz vairākas sabiedriskas organizācijas, kas aizstāv kristīgās un ģimenes vērtības, grāmatai piedēvēja gan homoseksuālisma propagandu, gan arī robežu nojaukšanu starp dzimumiem. Tāpēc protesta vēstulē pieprasīja ministres Ilzes Viņķeles demisiju.

Tagad jau vairāk kā 300 cilvēku un vairākas sabiedriskas organizācijas parakstījušas petīciju, kas iebilst pret 19. gadsimta izpratni pret dzimumlomām un aizstāv bērnu grāmatas, kā arī norāda, ka organizācijas, kas iebilst pret grāmatu: atbalsta totalitāru pieeju pareizajam un nepareizajam, kam nav nekāda sakara ar Eiropas vērtībām un cilvēktiesībām. Petīciju parakstīja arī Eiropas komisijas eksperte dzimumlīdztiesības jautājumos Kristīne Dupate, kura sarunā ar LR uzsver, ka sociālo lomu sadalījums novedis Latvijas sievietes pie tā, ka viņas vidēji nedēļā strādā 12h vairāk nekā vīrieši, jo jāveic arī mājas darbi.

Politologs Ivars Ījabs LR norāda, ka Latvijā situācija, kad tradicionālās dzimumu lomas tiek aizstāvētas pret dzimumlīdztiesību nav unikāla situācija: tieši pretēji, būtu nepieciešams veidot diskusiju, skaidrojot organizāciju viedokļus. Pagaidām abas puses argumentācijā nepārliecina.

Ījabs sarunā ar LR atzīst, ka jautājums jau tagad iezīmējas kā politiski izdevīgs, partijām gatavojoties nākamā gada pašvaldību vēlēšanām. Runājot par nesamierināmu partiju biedru vienotajiem viedokļiem pieslienoties vienam vai otram viedoklis, Ījabs gan neuzskata, ka vērtību jautājumi būtu tik spēcīgi, lai spētu izbeigt neatkarības laikā pieņemto partiju dalīšanos pēc etniskā principa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas