Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījums: Bērniem un pusaudžiem Latvijā ir nepietiekama medijpratība

Bērniem un pusaudžiem Latvijā ir nepietiekama medijpratība, secināts Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) veiktajā pētījumā.

Kā aģentūru LETA informēja LU, 7.februārī Kultūras ministrija publicējusi ministrijas iniciētu un finansētu LU SZF veiktu pētījumu par deviņu līdz 16 gadus vecu bērnu un pusaudžu medijpratību Latvijā, kurā secināts, ka tā ir nepietiekama.

Pētījuma rezultātā iegūtā informācija ļāvusi secināt, ka bērni un pusaudži nepietiekami apgūst zināšanas, kas saistītas ar dažādiem medijpratības aspektiem, tajā skaitā izpratni par mediju biznesa darbības pamatprincipiem un to finansēšanas modeļiem, tādas informācijas salīdzināšanu, kas iegūta dažādos avotos, viltus ziņu atpazīšanu.

Rezultātu analīze liecina, ka zināšanas, kuras bērni un pusaudži iegūst skolā, un ko viņiem spēj sniegt vecāki, nav pietiekamas, lai attīstītu prasmes un iemaņas, kādas šobrīd nepieciešamas, lai droši un prasmīgi darbotos dažādās platformās digitālajā vidē. Skolā tiek maz mācītas tādas iemaņas, kas var būt noderīgas ikdienā interneta lietošanā, un gandrīz vispār netiek mācīta sociālo tīklu un dažādu citu platformu lietošana, kas aizņem nozīmīgu bērnu un pusaudžu dzīves laika daļu.

Galvenokārt gan tehnoloģiju lietošanu, gan dažādas internetā nepieciešamās iemaņas bērni un pusaudži apgūst pašmācības ceļā. Jaunā paaudze, jo īpaši pusaudži bieži jūtas pārāki savās prasmēs gan par vecākiem, gan skolotājiem, tāpēc ne vieni, ne otri netiek uzskatīti par labiem padomdevējiem aktivitātēm digitālajā vidē.

Pētījumu īstenoja LU SZF UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedra. Katedras vadītāja un vadošā pētniece Guna Spurava norādīja, ka pētnieku uzdevums bija kaut nedaudz izgaismot realitāti, kādā dzīvo jaunā paaudze, izprast, kā veidojas bērnu un pusaudžu attiecības ar medijiem, internetu. "Uzdevums bija kliedēt miglu, kas klāj digitālo pikseļu plaisu paaudžu starpā. Lai var sākt apjaust, kas notiek otrajā krastā," teica Spurava.

"Šāda situācija liek domāt par nepieciešamību pārskatīt un papildināt izglītības saturu saistībā ar medijpratības apguvi dažāda līmeņa izglītības iestādēs. Ņemot vērā Latvijas mediju vides specifiku un globālos procesus interneta mediju attīstībā, jo īpaši svarīgi veicināt dažādu skolas vecuma bērnu izpratni par tradicionālo un digitālo mediju darbības pamatprincipiem, finansēšanas avotiem un reklāmas ietekmi mediju darbā. Šādi pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka izglītības procesā nekavējoties nepieciešams vērst uzmanību jautājumiem, kas saistīti ar drošību internetā," uzsvēra katedras vadītāja.

Pētījums tika veikts 2017.gada rudenī divos posmos, integrējot kvalitatīvo un kvantitatīvo pieeju. Pirmajā posmā tika veiktas kvalitatīvajā metodoloģijā balstītas padziļinātās intervijas ar mērķa grupas pārstāvjiem. Otrais pētījuma posms bija balstīts kvantitatīvajā metodoloģijā un tā ietvaros tika veikta bērnu un pusaudžu aptauja Latvijas izglītības iestādēs.

LU SZF UNESCO Medijpratības un informācijpratības katedra dibināta 2016.gada janvārī. Tās mērķis ir veicināt drošu, efektīvu un radošu mediju, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju lietojumu sabiedrībā, īpašu uzmanību pievēršot bērnu un jauniešu kompetencēm šajā jomā. Tāpat tās mērķis ir veicināt informācijas apriti un sadarbību starp akadēmiskajiem spēkiem - pētniekiem, politikas veidotājiem, izglītotājiem, industriju pārstāvjiem.

Top komentāri

Kāpēc
K
ilustratīvais attēls ir no San Hose bibliotēkas, vai raksts ir par SAN HOSISTIEM?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas