Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pētījums: Katrs desmitais cilvēks mirst smēķēšanas izraisītu slimību dēļ

Jaunā pētījumā, kura rezultāti publicēti medicīnas izdevumā The Lancet, secināts, ka vienā no katriem desmit gadījumiem cilvēka nāvi izraisījusi smēķēšana un tās radītās veselības problēmas. Visbiežāk smēķēšana ir nāves cēlonis tādās valstīs kā Ķīna, Indija, ASV un Krievija, pētījumā secināto citē BBC.

Pētnieki norādījuši, ka smēķēšanas izraisītu nāves gadījumu skaits, visticamāk, turpinās pieaugt, spītējot dažādām iniciatīvām ar mērķi ierobežot tabakas produktu patēriņu. Stingrāka regulējuma apstākļos tabakas ražotāji agresīvi izvērš mārketingu jaunos tirgos, galvenokārt attīstības valstīs.

"Par spīti tam, ka jau pusgadsimtu mūsu rīcībā ir skaidri pierādījumi smēķēšanas kaitīgajai ietekmei uz cilvēka veselību, šodien katrs ceturtais vīrietis pasaulē ir regulārs smēķētājs," norādījusi pētījuma vadošā zinātniece doktore Emanuela Gakidū. "Smēķēšana aizvien ir otrs lielākais riska faktors, kas var izraisīt pāragru nāvi vai invaliditāti. Lai turpmāk samazinātu šo kaitīgo ietekmi, jāpastiprina tabakas produktu patēriņa kontrole," piebildusi pētniece.

Pētījumā apkopoti dati par smēķēšanas paradumiem 195 valstīs laika periodā no 1990. līdz 2015.gadam. 2015.gadā teju viens miljards cilvēku smēķēja ikdienā, visbiežāk tie ir vīrieši - katrs ceturtais. Sieviešu vidū tikai katra divdesmitā ir regulāra smēķētāja.

Kaut smēķētāju īpatsvars kopš 1990.gada ir sarucis (tolaik smēķēja katrs trešais vīrietis un katra divpadsmitā sieviete), pieaugot pasaules iedzīvotāju skaitam, pieaudzis arī kopējais smēķētāju skaits. Savukārt to cilvēku īpatsvars, kuru nāve tiek saistīta ar smēķēšanas izraisītām kaitēm, pieaudzis par 4,7%. Tiek lēsts, ka 2015.gadā no smēķēšanas izraisītām slimībām miruši 6,4 miljoni cilvēku.

 

Top komentāri

Nesmēķētājs
N
Un pārējie deviņi dzīvoja mūžīgi!
reptilis
r
Liekulības virsotnes - mēs paaugstinām cenu tabakai,lai rūpētos par veselību! Ja ,cilvēks ir narkotiku atkarīgs,tad mēs cenšamies no viņa dabūt pēc iespējas vairāk naudas - tā būtu jāskan pareizi. Ja,gribētu cīnīties pret kontrabandu un tabakas atkarību,tad piereģistrētu visus atkarīgos un cigaretes izsniegtu pa lēto aptiekā ar recepti...,bet ,kurš būs tik godīgs,lai budžetā iecirstu robu? Nav mums godīgu politiķu....nav....skumji.
Jautājums
J
Un no kādām slimībām mirst pārējie deviņi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas