Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pētījums: Latvieši un cittautieši uzsver atšķirīgus neatkarības laika ieguvumus

Latvieši biežāk nekā cittautieši kā svarīgākos ieguvumus pēc neatkarības atjaunošanas min iespēju dzīvot neatkarīgā valstī un latviešu valodas kā oficiālās valsts valodas atzīšanu, savukārt cittautieši augstāk nekā latvieši vērtē dažādus praktiskus ieguvumus - iespēju ceļot, iegādāties agrāk nepieejamas preces, nodarboties ar biznesu un veidot karjeru, secināts jaunākajā DNB Latvijas barometra pētījumā.

Pētījuma rezultāti liecina, ka, raksturojot ieguvumus, kādus ikvienam Latvijas iedzīvotājam sniegusi valstiskās neatkarības atgūšana pirms vairāk nekā 20 gadiem, 64% latviešu un 37% cittautieši kā vērtību atzīmējuši iespēju dzīvot pašiem savā, neatkarīgā valstī, bet 50% aptaujāto latviešu un 12% aptaujāto cittautiešu atzīmējuši latviešu valodas kā oficiālās valsts valodas atzīšanu.

Tikmēr 40% cittautiešu un 28% latviešu, svarīgāka šķiet iespēja brīvi iegādāties dažādas preces, kas padomju laikos bija deficīts, bet 26% aptaujāto latviešu un 33% aptaujāto cittautiešu svarīga šķiet iespēja brīvi nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Savukārt vērtējot, kādi ir lielākie Latvijas un tās iedzīvotāju panākumi pēdējās desmitgades laikā, 48% aptaujāto latviešu un 33% cittautiešu minējuši sportistu panākumus starptautiskajās sacensībās, tostarp Olimpiskajās spēlēs, dažādu sporta veidu pasaules čempionātos un citviet, kā arī iestāšanos Eiropas Savienībā, ko par nozīmīgu uzskatījuši 41% latviešu, 32% cittautieši un iestāšanos NATO, ko atzīmējuši 37% aptaujāto latviešu un 17% cittautiešu.

Lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu par nozīmīgu uzskata 36% latviešu un 33% cittautiešu. Tāpat pētījumā secināts, ka Latvijas panākumu vidū cittautieši biežāk nekā latvieši pozitīvi atzīmējuši tādus "taustāmus" ieguvumus kā bezmaksas interneta pieejamību bibliotēkās, dažādu vērienīgu būvniecības projektu īstenošanu, ražošanas un uzņēmējdarbības vides izaugsmi kopumā.

DNB Latvijas barometrs ir ikmēneša socioloģisks pētījums un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas