Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pētījums: Pēc Covid-19 pārslimošanas bērni sūdzas par nogurumu, locītavu sāpēm un ožas zudumu

Bērni, kuri kādu laiku atpakaļ pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, sūdzas par ilgstoši paaugstinātu temperatūru, galvas sāpēm, locītavu sāpēm, neizskaidrojamu nogurumu, arī pilnīgu ožas zudumu, liecina Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pētījums.

Pēc BAKUS aicinājuma atsaukties vecākus, kuru bērni pārslimojuši Covid-19, kopumā slimnīcā vērsušies 28 pacientu vecāki, portālu Diena informē BAKUS pārstāvji.

Pētījuma mērķis ir veselības stāvokļa izvērtēšana un turpmāka dinamiska novērošana Bērnu slimnīcā.

Šobrīd pētījumi tiek turpināti, bet pirmie rezultāti uzrāda, ka 8 no 28 bērniem, kuri kādu laiku atpakaļ pārslimojuši Covid-19 un kuriem ir pat divas negatīvas Covid-19 testu atbildes, konstatētas vismaz viena vai pat vairākas ar Covid-19 saistītas post – virāla sindroma pazīmes, kas ir pietiekami vērā ņemams daudzums.

Jana Pavāre, BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece, izsaka pateicību ikvienam, kurš piedalījās pētījumā, jo sasniegtie rezultāti var būtiski palīdzēt turpmākā palīdzības un atbalsta sniegšanā bērniem, kuri pārslimojuši Covid -19.

Pavāre skaidro, ka BKUS speciālisti padziļināti izvērtē bērnu fiziskās veselības stāvokli, īpašu uzmanību, veltot iespējamām attālinātām sekām, un post-virālā sindroma pazīmēm, bērna psihoemocionālām izjūtām slimības laikā un pēc tās, kā arī kognitīvām funkcijām.

Speciālisti turpinās sekot līdzi bērnu veselības stāvoklim ilgtermiņā, jo ir svarīgi, lai Covid-19 pārslimojušie bērni spēj pilnvērtīgi atgriezties dzīvē veseli un dzīvespriecīgi, norāda Pavāre.

"Aicinām arī turpmāk būt atsaucīgiem un arī pārējiem Latvijas bērniem, kuri pārslimojuši Covid-19, piedalīties pētījumā un veikt veselības stāvokļa izvērtējumu BKUS," piebilst BKUS Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece.

Bērnu slimnīcas pārstāvji norāda, ka trūkst pētījumos balstītu faktu un pierādījumu gan par slimības gaitu bērnu vecumā, gan iespējamām sekām, ko šāda infekcija atstāj uz organismu ilgākā laika periodā. 

Pieejamie starptautiskie pētījumi liecina, ka aizvien vairāk pacientu norāda, ka atveseļošanās var ilgt nedēļām un pat mēnešiem, ilgstoši saglabājoties dažādiem simptomiem ar dažādu to izteiktības pakāpi, kuri nopietni ietekmē pacientu ikdienas dzīvi, fizisko un emocionālo pašsajūtu. Biežāk minētie simptomi - ilgstošs nogurums, kas ietekmē ikdienas aktivitātes, izteikts nogurums pēc fiziskām aktivitātēm, nogurums pēc pamošanās, muskuļu un locītavu sāpes, kognitīvi traucējumi – grūtības koncentrēties, atmiņas traucējumi, ožas zudums, apetītes un garšas izmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas