Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: Sekmīgai jaunuzņēmumu attīstībai jāpilnveido tiesiskais regulējums

Sekmīgai jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai ir jāpilnveido tiesiskais regulējums un esošās atbalsta sistēmas, secināts Ekonomikas ministrijas (EM) sadarbībā ar Latvijas Jaunuzņēmumu asociāciju un Gateway&Partners veiktajā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas pētījumā.

EM valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko trešdien žurnālistiem sacīja, ka ministrija šogad plāno iesniegt Saeimā priekšlikumus grozījumiem Imigrācijas likumā, pilnveidojot tā dēvēto "jaunuzņēmumu vīzas" piešķiršanas nosacījumus, lai atvieglotu augsti kvalificētu darbinieku piesaisti no trešajām valstīm, kā arī pilnveidot jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma nosacījumus.

"Nepieciešams mīkstināt kritērijus gan jaunuzņēmumiem, gan arī riska kapitāla fondiem, jo pašlaik Latvija ir viena no nelabvēlīgākajām vietām Eiropā riska kapitāla fondu reģistrācijā. Tāpat būtisks jaunuzņēmumu darbības ierobežojums ir joprojām spēkā esošais nosacījums, ka atbalstu var saņemt tikai uzņēmums, kas reģistrēts Latvijā," sacīja Aleksejenko.

Viņš piebilda, ka sadarbībā ar jaunuzņēmumu nozares pārstāvjiem līdz šā gada jūnijam plānots sagatavot rīcības plānu ar nepieciešamajiem pilnveidojumiem ilgtspējīgas ekosistēmas attīstības nodrošināšanai.

Tāpat jaunuzņēmumu atbalstam plānoti grozījumi Komerclikumā, kas attiecas uz SIA daļu opcijām. Fonda "Change Ventures" partneris Andris Bērziņš skaidroja, ka opcijas ir "burkāns", kas var sniegt nozīmīgu ieguvumu uzņēmuma darbiniekiem jaunuzņēmuma lielas veiksmes gadījumā. "Kad opciju piešķir, tā nav neko vērta, bet veiksmes gadījumā tas ir ļoti vērtīgs ieguvums," viņš sacīja.

Pētījumā atklāts, ka visvairāk jaunuzņēmumos nodarbināto ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sektorā (51%), kā arī finanšu un apdrošināšanas sektorā (16%).

No visām jaunuzņēmumu piesaistītajām investīcijām vairāk nekā 303 miljonu eiro apmērā, lielākā daļa jeb 241 miljons eiro ir piesaistīts vēlīnajās uzņēmumu attīstības stadijās, bet 51,5 miljoni eiro jeb 17% ieguldīti sēklas stadijā.

Investīcijas jaunuzņēmumos veikuši galvenokārt riska kapitāla fondi (94%), kā arī "biznesa eņģeļi" (5%). Investīcijām Latvijas jaunuzņēmumos ir raksturīga plaša ģeogrāfija - 28% no finansējuma ir piesaistīti Latvijā, 11% piesaistīti no ASV, bet 15% - no citām Eiropas Savienības valstīm.

Aleksejenko norādīja, ka kopumā Latvijā ir īstenoti 444 jaunuzņēmumu finansēšanas darījumi, kas ir būtiski vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā, tomēr piesaistītais finansējums kaimiņvalstīs ir krietni lielāks. "Tas nozīmē, ka Latvijā pārsvarā ir nelieli finansējuma piesaistes darījumi jaunuzņēmumu agrīnajā stadijā," viņš skaidroja.

Dati arī liecina, ka Latvijā ir notikuši kopumā 12 jaunuzņēmumu "exit" jeb pilnīgas pārdošanas darījumi.

Tāpat pētījums atklājis, ka aug jaunuzņēmumu ekosistēma - 2018.gada beigās Latvijā darbojās vairāk nekā 20 jaunuzņēmumu intereses atbalstošas organizācijas, kā arī pieaug privāto uzņēmumu interese realizēt kopīgus projektus ar jaunuzņēmumiem un atbalstīt nozares attīstību. Arī universitātes un zinātniskās institūcijas aktīvi piedalās ekosistēmas aktivitātēs.

Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas valdes locekle Līva Pērkone norādīja, ka informācijas tehnoloģiju nozare pieaug ļoti strauji un tās valstis, kuras spēs šo nozari veiksmīgāk attīstīt ilgtermiņā, būs uzvarētājas, tostarp jaunuzņēmumi ir būtiska šīs nozares sastāvdaļa.

"Galvenie jaunuzņēmumu ekosistēmas izaicinājumi ir vienota valsts stratēģija, jo līdz šim nav bijusi vienota valsts pieeja. Piemēram, Lietuva vienojās, ka viņiem jaunuzņēmumi būs "fintech" jomā, ko valsts atbalstīs. Tāpat izaicinājums ir talantu piesaiste. Patlaban ir aptuveni 6000 studentu informācijas tehnoloģiju jomā un studējošo skaits samazinās. Tas ir ļoti mazs skaitlis, jo algas aug, bezdarbs mazinās, tāpēc jādomā kā piesaistīt talantus," sacīja Pērkone.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka jaunuzņēmumi ("start-up") Latvijā kopš 2012.gada tautsaimniecībā piesaistījuši investīcijas vairāk nekā 303 miljonu eiro apjomā. Šogad janvārī Latvijā bija reģistrēti 418 jaunuzņēmumi, no kuriem 351 ir jaunāks par pieciem gadiem un 67 jaunuzņēmumi ir vecāki par septiņiem gadiem, bet apmēram 100 jaunuzņēmumu idejas ir attīstības stadijās.

Kopumā jaunuzņēmumi Latvijā nodarbina vairāk nekā 1600 darbinieku un budžetā nomaksājuši vairāk nekā 34 miljonus eiro laika posmā no 2012.gada līdz 2018.gadam. EM informēja, ka šiem skaitļiem ir tendence ik gadu strauji pieaugt.

Top komentāri

Scorseze
S
Kārtējais debilisms, vispār jautājums, ar ko nodarbojas valsts ministrijas, ja šādi "pētijumi" jāuztic šadiem "pētniekiem" ar triju klašu izglītību:) Sen jau ir zināmi visi faktori kas Latvijā ir greizi un kas neļauj attīstīties esošajiem un rasties jauniem uzņēmumiem. Visa pamatā ir naudas nepieejamība un nodokļu nejēdzība, protams pēc tam nāk energoresursu izmaksas un darba spēka kvalifikācijas trūkums...:) Taču šadiem "pētniekiem" un "ministriem" nav nekādas nojēgas par biznesu vai reālo dzīvi, kamēr maksā algu un regulāri piemaksā prēmijas, valstī viss kārtibā:):):):):):):):)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas