Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pie pieminekļa Pārdaugavā cilvēki noliek ziedus; notiekošo pieskata vairāki simti policistu

Neraugoties uz aicinājumu šodien nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, šodien Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, dodas cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus, novēroja aģentūra LETA.

Šogad ļaudis pie pieminekļa ierodas daudz mazākā skaitā nekā citus gadus un arī mazāk pompozi, ņemot vērā noteikto aizliegumu lietot padomju režīmu slavinošu simboliku. Atnākušajiem līdz piemineklim nav iespējams nokļūt, jo tā pakājē novietoti galdi, uz kuriem var atstāt ziedus, kurus savukārt tuvāk pieminekļa neiežogotajai daļai aiznes speciāli šim nolūkam nolīgti cilvēki.

Rīta pusē nolikt ziedus bija ieradušies Krievijas vēstniecības pārstāvji, tostarp vēstnieks Mihails Vaņins. Vēstniecības pārstāvjiem tika ļauts pašiem nolikt ziedus tuvāk piemineklim. Vēstniecības pārstāvji pie pieminekļa ilgi neizturējās un ātri vien klusējot devās prom.

Starp ziedu nolicējiem vērojami arī Latvijas Krievu savienības un partijas "Saskaņa" pārstāvji, piemēram, Rīgas domes deputāts Jakovs Pliners (LKS) un Saeimas deputāts Igors Pimenovs (S).

Tāpat pie pieminekļa ieradās kādreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Pie pieminekļa sanākušos pieskata vairāki simti policistu, tostarp Speciālo uzdevumu bataljona darbinieki, novēroja aģentūra LETA. Nekādas saspringtas situācijas pagaidām nav novērojamas.

Pie pieminekļa bija ieradusies arī viena krieviski runājoša sieviete, kurai bija pie somas piesprausta Georga lentīte. Policija lika to noņemt, viņa to noņēma. Vēlāk sieviete nedaudz padiskutēja ar likumsargiem un vēlāk devās prom.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks paziņojumā presei aicināja iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu "par aktieriem Krievijas propagandā" un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam. VP kopā ar citiem dienestiem, kā arī pašvaldībām savā starpā cieši sadarbojas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā.

Policija uzrauga iedzīvotāju kustību Rīgā pie pieminekļa un Uzvaras parka tuvumā, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole, kuru solīts stingri kontrolēt.

Tāpat, lai iedzīvotāji varētu justies droši un šī sēru diena norisinātos bez saasinājumiem, Valsts policija piesaistīs resursus Daugavpilī un Latgales reģionā gan no Rīgas, gan citām Valsts policijas reģionālo pārvalžu struktūrvienībām. Arī citās pilsētās un Rīgas mikrorajons šajās dienās būs biežāk redzama policija.

Policija uzraudzīs ne tikai, lai netiktu izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lenta, simboli "Z" un "V", ko Krievijas karaspēks izmanto iebrukumā Ukrainā, kā arī citi līdzīgi simboli, himnas, apkrāsotas mašīnas vai motocikli, kas slavina vai attaisno karu.

Policija vērsusi uzmanību, ka arī Krievijas karoga, tā dēvēto Doņeckas Tautas Republiku un Luhanskas Tautas Republikas karogu vai vienkārši sarkanas krāsas karogu, vai sarkanu lentīšu izmantošana, šajā dienā tiks vērtēta kā Krievijas karu atbalstoša simbolika.

Vienlaikus policija brīdina iedzīvotājus, kuri 9.maijā iecerējuši savus spēkratus izkrāsot vai aplīmēt karu slavinošās krāsās, pievienot agresora valsts karogus vai citus simbolus, lai tādējādi paustu nostāju šajā dienā.

Tāpat jārēķinās, ka policija, konstatējot šādas pretlikumīgas darbības, administratīvā pārkāpuma rīkus izņems, kā arī, pamatojoties uz Administratīvās atbildības likumu, tie var tikt arī konfiscēti, tostarp, arī transportlīdzekļi).

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas