Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Piena produktu cenas jau pieaugušas vidēji par 15% un, visticamāk, turpinās kāpt

Piena produkti - aizvien dārgāks prieks

Piena produktu cenu pieaugums veikalos turpinās, un tas tuvākajā laikā var sasniegt 30%, laikrakstam Dienas Bizness zina stāstīt Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. Vienlaikus viņa piebilst, ka veikali nav ieinteresēti cenu celšanā, jo iedzīvotāju pirktspēja ir ļoti zema un arī biznesa skatījums par nākotnes izredzēm nav pārāk optimistisks.

Pēdējos mēnešus Latvija bijusi viens no līderiem piena iepirkuma cenu kāpumā starp Eiropas Savienības valstīm. Pēdējos piecos mēnešos vidējā piena iepirkuma cena pieaugusi no 177,25 eiro par tonnu līdz 304,10 eiro par tonnu, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) informācija. Cenu kāpums izskaidrojums ar to, ka Eiropā auga pieprasījums pēc piena produktiem, jo tā veiksmīgi atradusi eksporta iespējas citos tirgos, tostarp Āzijā, kur pērn deviņos mēnešos ieveda tikpat daudz piena, cik iepriekš visa gada laikā.

Pieprasījums pēc piena audzis, jo Lietuvas zemnieku kooperatīvs atvēris jaunu rūpnīcu Kauņā, darbu Bauskā sākusi jauna piena rūpnīca, piens joprojām ir vajadzīgs arī poļu pārstrādātājiem, tādēļ iepirkuma cenas augušas. Gulbe domā, ka nav pamata izejvielas cenas kāpumam līdz 40 centu robežai, jo pasaulē pārdot piena pulveri, kas ražots no tik dārgas izejvielas, ir grūti. Šī iemesla dēļ gan ticamāks ir iepirkuma cenas samazinājums. Gulbe ir skarba vērtējumā – līdz šim Latvijas uzņēmumi nav spējuši būt veiksmīgi pasaules tirgos, neskatoties uz zemāko piena iepirkuma cenu, un tas liecina, ka problēma pastāv pārstrādes sektorā – vai nu nav efektivitātes, vai nav prasmes pārdot.

Arī piena produktu ražotāji apstiprina, ka cenas ir nedaudz palielinātas, savukārt tirgotāji neatklāj, cik liels cenu kāpums piena produktiem piemērots, vēsta Dienas Bizness.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 24. janvāra, avīzē Dienas Bizness!

Top komentāri

Latvietis
L
Cilveki nevar nopirkt partiku, bet cenas tiek celtas, kas notiek Latvija???Vai tiesam ir tik svarigi pildīt valsts kasi, lai deputatiem būtu ko maksat lielas, nepelnitas algas???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas