Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pieteiktajām izglītības reformām trūkst scenārija

Liela studiju programmu sadrumstalotība, neproduktīva augstskolu konkurence, sociālo zinātņu absolventu pārprodukcija un skarbā demogrāfiskā situācija - šie ir galvenie iemesli, kāpēc Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākusi budžeta vietu pārdali Latvijas augstskolās. Tomēr reformai, kas paredz būtiskas izmaiņas un pat iespējamu vairāku augstskolu apvienošanu, nav konkrēta plāna. Šobrīd nav zināmi ne iespējamie augstskolu apvienošanās scenāriji, ne tālāka budžeta vietu pārdale nākamajos gados, otrdien raksta Diena.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) Dienai atzīst, ka valstij nav daudz iespēju, kā ietekmēt augstskolu darbību, bet budžeta vietas ir viena no tām. Tāpēc, lai samazinātu speciālistu pārprodukciju, plānots, ka sociālajās zinātnēs un tematiskajā grupā Izglītība budžeta vietu skaitu samazinās par 20%, palielinot šīs vietas citās studiju programmās.

Ja pārsvarā reformai lielu pretinieku nav, tad diskusijas ir izraisījis Dombrovska paziņojums par vairāku augstskolu iespējamo apvienošanos. Tā varētu skart LU un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju (RPIVA), kā arī RTU un Latvijas Jūras akadēmiju (LJA). Patlaban gan tikai lielās augstskolas atbalsta ministra ierosinājumu.

Visu rakstu Reformas bez scenārija lasiet otrdienas, 26.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas