Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Plāno noteikt stingrākas prasības no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu reģistrācijai

Lai samazinātu iespēju ļaunprātīgi izvairīties no muitas un citu nodokļu samaksas, izstrādāts stingrāks regulējums no ārvalstīm ievestu transportlīdzekļu reģistrācijai un tirdzniecībai, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

SM virzītie grozījumi Ceļu satiksmes likumā ceturtdien tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāatbalsta valdībā un jāpieņem Saeimā.

Pašreizējā transportlīdzekļu reģistrācijas kārtība ir papildināta ar prasību pirms transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas Latvijā saņemt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atļauju gadījumos, kad tiek ievests Eiropas Savienībā (ES) iegādāts transportlīdzeklis, kura pēdējās reģistrācijas valsts nav ES. Līdzīga prasība ir spēkā arī Igaunijā. Tāpat VID atļauja būs nepieciešama, ja juridiskās personas īpašumā reģistrē transportlīdzekli, kurš atkārtoti ievests Latvijā no ārvalsts gada laikā pēc tā pirmās reģistrācijas Latvijā, kā arī gadījumos, kad juridiska persona jaunu, iepriekš nereģistrētu, transportlīdzekli iegādājusies ārvalstī.

Paredzēts, ka ar nereģistrētu transportlīdzekļu realizāciju varēs nodarboties tikai komersanti, kuri noteiktā kārtībā ir reģistrējuši transportlīdzekļu tirdzniecības vietu. Tas samazināšot iespēju ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas.

Savukārt, lai izskaustu nereģistrētu komercdarbību un nodrošinātu pircēja tiesību aizsardzību, paredzēts noteikt, ka Latvijā nereģistrēts transportlīdzeklis jāuzrāda agregātu numuru salīdzināšanai piecu dienu laikā pēc tā ievešanas. Papildus arī Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumos tiks paredzēta obligāta iegādes dokumenta uzrādīšana, veicot Latvijā ievesta transportlīdzekļa numurēto agregātu salīdzināšanu. Uzrādītā iegādes dokumenta kopija tiks saglabāta transportlīdzekļu reģistrā un salīdzināta ar dokumentu, kuru iesniegs transportlīdzekļa reģistrācijai.

Kā ziņots, Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas policija nesen atklājusi vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu, kuru, iespējams, pieseguši CSDD darbinieki. Krāpnieki no Krievijas ieveduši tādas ekskluzīvas automašīnas kā Ferrari, Range Rover un citas. Mašīnas Latvijas-Krievijas robežu šķērsojušas savā gaitā, nevis uz treileriem. Pēc tam tās uzliktas pagaidu uzskaitē, bet vēlāk pārdotas. CSDD amatpersonas, reģistrējot mašīnas jau ar Latvijas numurzīmēm, ignorējušas faktu, ka tās sākotnēji ievestas no Krievijas un ka par tām jāmaksā ievedmuita.

Lai izveidotu vienotu informācijas sistēmu, par kādiem pārkāpumiem sodīta persona nevar iegūt un atgūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un vadītāja apliecību, no Ceļu satiksmes likuma atsevišķas normas plānots izslēgt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas