Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plāno palielināt naudas soda apmēru par pārkāpumiem dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz palielināt naudas soda apmēru par pārkāpumiem dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka līdz šim administratīvā atbildība un sodu piemērošanu dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā bija noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK). Lai ievērotu vienotu juridisko praksi, Administratīvo sodu sistēmas attīstības koncepcija paredz administratīvo atbildību par prasību un nosacījumu pārkāpšanu paredzēt tajā speciālajā likumā, kurā ir ietvertas attiecīgās prasības.

Tāpat, izvērtējot patlaban noteiktos sodus, ir secināts, ka sodu apmērs nav pietiekams, lai nodrošinātu to, ka persona pilnībā ievērotu dzīvnieku aizsardzības un labturības jomas normatīvajos aktos noteiktās prasības. Tāpēc paredzēts palielināt naudas soda apmēru par pārkāpumiem dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā paredz, ka par mājas (istabas) dzīvnieku atsavināšanas noteikumu pārkāpšanu piemēros naudas sodu fiziskajām personām līdz 110 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 210 eiro. Par tādu mājas (istabas) dzīvnieku piedalīšanos sacensībās, tirgos un izsolēs, kā arī demonstrēšanu publiskās izstādēs, kuriem izdarīta izskatu pārveidojoša operācija - apgrieztas ausis, aste, pārgrieztas balss saites, amputēta pirkstu 3.falanga vai izņemti ilkņi, fiziskajām personām piemēros naudas sodu līdz 110 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 210 eiro.

Par dzīvnieku pārvadāšanu bez dzīvnieku pārvadātāja atļaujas, kvalifikācijas sertifikāta par dzīvnieku labturību pārvadāšanas laikā vai transportlīdzekļa atbilstības sertifikāta,- piemēros naudas sodu fiziskajām personām līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 700 eiro. Par mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanas prasību pārkāpumiem, fiziskajām personām piemēros naudas sodu līdz 250 eiro, bet juridiskajām personām - no 110 eiro līdz 500 eiro. Par dzīvnieku izmantošanu procedūrā, ja tā veikta pretrunā izmēģinājumu dzīvnieku aizsardzību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 50 līdz 500 eiro, bet juridiskām personām - no 100 līdz 1000 eiro.

Par dzīvnieku izmantošanu procedūrā bez Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izsniegtās izmēģinājuma projekta atļaujas fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 50 līdz 500 eiro, bet juridiskām personām - no 100 līdz 1000 eiro. Par savvaļas sugu dzīvnieku ieguvi, iegādi, turēšanu nebrīvē, atsavināšanu vai turēšanu pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāšanu tirdzniecībā regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanu, fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 1400 eiro.

Par savvaļas sugu dzīvnieku turēšanai zooloģiskajā dārzā noteikto prasību un zooloģiskā dārza izveidošanai un reģistrācijai noteikto prasību pārkāpšanu fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 140 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 1400 eiro. Par savvaļas sugas dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvnieku un to izrādīšanu publiski kā atrakciju dzīvnieku fiziskajām personām piemēros naudas sodu no 100 līdz 1000 eiro, bet juridiskajām personām - no 150 līdz 1750 eiro. Par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem fiziskajām personām piemēros naudas sodu līdz 1750 eiro, bet juridiskajām personām - no 110 līdz 2500 eiro.

Turpretī par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums,- piemēros naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 1875 eiro, bet juridiskajām personām - no 110 līdz 3000 eiro. Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku,- piemēros naudas sodu fiziskajām personām no 100 līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām - no 200 līdz 3500 eiro.

Top komentāri

Néo-féminisme and the city
N
Viena franču žurnāliste ir uzrakstījusi grāmatu "Kā nekļūt par meiteni [priekš] kaķiem". 40+gadīga vecmeita ar meitiņu un kaķi. Biju pamanījis šo žurnālisti TV-raidījumos, kur viņa nemitīgi aizstāv multikulturālismu un imigrāciju. Viņa raksta, ka kaut arī vīra nav, tomēr dažreiz viņai sanāk tikt "apaugļotai", jo lieto pārāk daudz alkohola. Ja TV nepalīdz piepildīt tukšumu, viņa izmanto iepazīšanās aplikācijas. Dalās ar pieredzi, lūk, kājstarpes spalvas sāk sirmot, un pamāca kā tikt vaļā no satiktiem vīriešiem, ja viņu krāniņš nav pietiekami liels. Izkrāta sirdi uz 168 lappusēm. Bez privātās dzīves apraksta arī savu naidu pret ģimenes vērtību aizstāvjiem, pret visiem labējiem un pat pret filozofiem. Piemin arī savu profesionālo dzīvi: "man ir daudz ko teikt par lietām, ko es nesaprotu vispār". Visvairāk viņu interesē cīņa par sieviešu tiesībām un pret islāmofobiju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas