Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Plānošanas reģioni - nostiprināt vai likvidēt?

Valsts kontroles (VK) secinātais, ka plānošanas reģionu lietderība ir apšaubāma, jo tie nesasniedz šīm institūcijām paredzētos mērķus, trešdien izsauca asu pašvaldību pretreakciju. Vietējie līderi uzskata, ka gluži pretēji - plānošanas reģionu loma jāpalielina, jo tie ir nozīmīgs vidutājs starp valsti un pašvaldībām. Arī jaunā valdība ir deklarācijā apņēmusies nostiprināt pašvaldību un plānošanas reģionu lomu uzņēmējdarbības un teritoriju attīstības veicināšanā.

Valsts kontrole trešdien iepazīstināja medijus ar plānošanas reģionos veiktajās revīzijās konstatēto, norādot, ka šīm institūcijām paredzētie 13 miljoni latu jeb 19 miljoni eiro nav devuši rezultātus. Plānošanas reģioni ir pašvaldību dibinātas iestādes Rīgas, Vidzemes, Zemgales, Latgales un Kurzemes reģionos ar savu administrāciju un attīstības padomi, kurā ir pārstāvētas visas pašvaldības. Plānošanas reģioni sagatavo reģionu attīstības plānošanas dokumentus, kā arī uzrauga vietējo pašvaldību īstenotās politikas atbilstību tiem. Plānošanas reģioniem uzticēta arī sabiedriskā transporta pārvadājumu organizēšana, kas notiek kopā ar Satiksmes ministriju. Tieši šajā pozīcijā Valsts kontrole konstatējusi būtiskākos pārkāpumus, norādot, ka reģionu vadība nav nodrošinājusi pārvadātāju darbības kontroli.

Diena sazinājās ar Rīgas plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāju, Salacgrīvas novada mēru Dagni Straubergu (Reģionu alianse) un viņa Latgales kolēģi Preiļu novada priekšsēdi Aldi Adamoviču (Latgales partija). Abi izteica iebildes pret Valsts kontroles secināto, taču pauda arī gandarījumu, ka ir sākusies ļoti noderīga diskusija par plānošanas reģionu nākotni. Pašvaldību vadītāji norādīja, ka ziņojumā minētā summa 19 miljonu eiro 93% apmērā līdz 2013. gada 31. janvārim bija paredzēta dotācijai sabiedriskā transporta pārvadātājiem, lai kompensētu no biļetēm neieņemto zaudējumu daļu un nodrošinātu pārvietošanās iespējas iedzīvotājiem. Plānošanas reģionu pamatfunkciju veikšanai ir paredzēti vidēji tikai 175 000 latu jeb 249 000 eiro gadā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA) Dienai norādīja, ka plānošanas reģionus noteikti nevajadzētu likvidēt. Tas būtu pretrunā arī ar valdības deklarācijā ierakstīto apņemšanos tos stiprināt. 

Visu Ināras Egles rakstu "Nostiprināt vai likvidēt" lasiet ceturtdienas, 6.februāra, laikrakstā Diena! 

(Precizēts Dagņa Strauberga amats.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas