Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plāns publicēt darbinieku algas kopā ar uzvārdu raisa pretestību

No 1. janvāra valsts un pašvaldības iestāžu amatpersonu, kā arī darbinieku atalgojumam iepretim būs jānorāda ne vien amata nosaukums, bet arī cilvēka vārds un uzvārds. Ir iestādes un pašvaldības, kas jau pašlaik tā dara.

Taču Saeimas lēmums, ko steidzamības kārtā pieņēma līdz ar nākamā gada budžetu, izraisījis asus iebildumus, izskan pat pieļāvumi vērsties Satversmes tiesā. Priekšlikuma autors Ints Dālderis (Vienotības frakcija) domā – ja reiz ir tik liela pretestība, tad iestādēm ir kaut kas slēpjams.

Lai gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis vasarā Valsts pārvaldes iekārtas likumā iekļauto normu publicēt internetā darbinieku atalgojumu ar vārdiem un uzvārdiem atdeva Saeimai atpakaļ, izstudējot garos likumprojektu līkločus, jāsecina – parlamentārieši pēc būtības neko nav mainījuši. Izmaiņas veiktas arī citā – Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Tas, ka norma nav paredzēta īstajā likumā, bija viens no prezidenta iebildumiem. R. Vējonis pašlaik izvērtē, vai atlīdzības likumprojektu atdot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai, Dienai apliecināja prezidenta preses sekretārs Jānis Siksnis. Lēmums gaidāms nākamnedēļ, bet jāatgādina – vasarā, atdodot valsts pārvaldes likumprojektu atkārtotai izvērtēšanai, prezidents aicināja deputātus rūpīgi izvērtēt arī grozījumu atbilstību personu un datu aizsardzības prasībām un līdzvarot to ar Satversmē noteiktajām pamattiesībām uz privāto dzīvi un informācijas izplatīšanu.

Priekšlikuma autors Ints Dālderis (Vienotība/Par!) Dienai pamato, ka līdz šim neviens nav sūdzējies par to, ka iepretim atalgojumam tiek publiskots arī vārds un uzvārds. Ieņēmumu publiskošanai pa amata grupām, pēc deputāta domām, nav jēgas. Uz jautājumu, vai ir svarīgi publiskot apkopēju un citu fizisko darbu veicēju algas, Dālderis atbild, ka "tur ir vislielākās iespējas manipulēt", par piemēru minot Rīgas domes struktūrvienības, kurām esot "grūti izsekot līdzi, un tajās ir interesanti atbalsta veidi".

Top komentāri

trusis nejaukais
t
kur ir probleema dariit pieejamus shos datus. kas gribees paskatiisies, kas negribees neskatiisies, ne jau tagad katram latvijas iedziivotaajam uz maajaam tiks suutiiti visu amatpersonu saraksti ar algaam. gluzhi taa pat kaa VID sisteemaa var apskatiities deklaraacijas uztaisiit pieeju arii algu datiem, taapat tur skatiisies tikai retais jo retais vispaar speej kautko atrast.
oskars
o
Cilvekiem laikam kauns , ka viniem tik mazas algas
ļuļa
ļ
par ko satraukums? mūsu valdība visur tik ļoti cenšas līdzināties asv, tad kāpēc ne šajā jomā? asv internetā ir pieejamas, turklāt pilnīgi brīvi, VISU valsts sektorā apmaksāto cilvēku algas, arī skolotāju un policistu. jo pēc viņu ieskatiem demokrātiskā sabiedrībā cilvēkiem ir tiesības zināt, kam un cik maksā no viņu nodokļu naudas. vai pie mums nav demokrātiska sabiedrība, ka šī informācija jāslēpj? un vēl - par nasing spešal vējoni tāpat viss ir skaidrs, kāpēc viņš likumu atmeta atpakaļ - pats maksā savai padauzai kancelejā milzu piemaksas, nevar tak tautu tracināt ar savas mīļākās uzturēšanu no mūsu visu naudas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas