Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Planšetdatoru ieviešana skolās izmaksātu ap 70 miljoniem latu

Lai īstenotu izglītības ministra Roberta Ķīļa sapni, ka visiem Latvijas skolēniem un skolotājiem ir planšetdatori, pēc to pašreizējām cenām būtu nepieciešami aptuveni 70 miljonu latu, liecina Dienas aprēķini. Tā ir aptuveni trešā daļa no visu pedagogu gada algu budžeta vispārējā izglītībā jeb aptuveni divas reizes vairāk nekā šobrīd atvēlētā nauda budžeta vietu finansēšanai augstākajā izglītībā.

Aprēķini veikti, pamatojoties uz pērnā mācību gada statistiku - kopumā bijuši nedaudz vairāk par 200 000 skolnieku un 30 000 pedagogu, savukārt šobrīd planšetdatoru tirgū vidējā datora cena ir aptuveni 300 latu. Jaunākais Apple ražojums Ipad3, kā arī Samsung Galaxy svaigākais modelis gan maksā aptuveni 400 latu, savukārt vecāki modeļi dabūjami pat par Ls 200.

Vairākās Eiropas valstīs šis «brīnums» jau ieviests mācību procesā, nu arī «siekalas satecējušas» R. Ķīlim. Pagājušajā nedēļā ministrijas paspārnē esošais Valsts izglītības un satura centrs jau izsludināja konkursu uz mācību līdzekļu digitāliem risinājumiem, atvēlot tam 300 tūkstošu latu.

«Risinājumi, kā ieviest planšetdatorus, ir daudz un dažādi, bet runāt par jebkādiem cipariem patlaban ir spekulatīvi, jo vienai ierīcei lielākās izmaksas var sastādīt pati iegāde, otrai tās veidos ieviešana un savietošana ar izstrādātajām aplikācijām,» komentē Apple produkcijas izplatītāju firmas Capital pārstāvis Aigars Bērziņš. Pret R. Ķīļa ieceri viņš ir skeptisks. Lai arī mācību procesa digitalizācija esot atbalstāma, datoru pirkšana būtu atstājama vecāku ziņā.

«Lai norādītu jebkuras izmaksas, ir svarīgi vairāki pašlaik «nezināmie», tajā skaitā - viens no būtiskākajiem nezināmajiem - izstrādātās aplikācijas un digitalizētie mācību materiāli,» pauž arī Samsung Electronics Baltics pārstāve Iveta Bojāre. Viņa lēš, ka skolēniem planšetdatoru izmaksas varētu būt dārgākas nekā citiem lietotājiem, jo, piemēram, skolās būtu nepieciešams arī interaktīvs ar video failiem saistīts saturs. Tiesa, skolu planšetēm, viņasprāt, nebūtu nepieciešama 3G iespēja (kas paredz interneta pieejamību ar SIM karti) un pietiktu ar WiFi savienojumu.

Kā vieni, tā otri tirgotāji arī norāda uz jau gatavām sistēmām, kas ļauj mācību pakalpojumu skolās piedāvāt kompleksi. Apple gadījumā tas ir Apple University, savukārt Samsung piedāvā Smart School risinājumu, kas iekļauj ne vien planšetdatoru, bet arī interaktīvo tāfeli un nodrošina to savietojamību.

Tehnoloģiju uzņēmumi šobrīd arī meklē risinājumus, kā kopumā padarīt planšetdatorus pieejamākus plašai sabiedrības daļai, cenšoties izstrādāt lētākus modeļus, piemēram, baumo, ka jau šoruden Apple laidīs klajā jaunu Ipad modeli, kurš maksās aptuveni 150 latu. Līdzīgus jaunumus sola arī Google, solot vēl lētāku «planšeti» sadarbībā ar Asus. Zīmīgi gan, ka Latvijā šobrīd valsts pārvaldes un arī skolu programmatūrā dominē Microsoft produkcija, kas planšetdatoru vidē tikai tagad cenšas ķert Samsung un Apple.

R. Ķīlis gan solījis nesteigties - vispirms solot ar jaunajām tehnoloģijām pamatīgi iepazīstināt un apmācīt skolotājus. Iespējams, planšetdatoru iegādei varēšot izmantot arī ES līdzekļus. Pagaidām pāragri spriest, cik lielā mērā Latvijas skolu vide varētu būt gatava šādām tehnoloģiskām «zemestrīcēm». Jāatgādina gan, ka kādā savulaik fiksētā sarunā starp Apple radītāju Stīvu Džobsu un Microsoft saimnieku Bilu Geitsu skolas aprunātas kā viskonservatīvākās iestādes, kas ļoti palēnām pieņem tehnoloģijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas