Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

PMLP nesaskata šķēršļus Barišņikovam iegūt Latvijas pilsonību

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nesaskata šķēršļus, lai varētu piešķirt pilsonību Latvijā dzimušajam baletdejotājam un aktierim Mihailam Barišņikovam, aģentūrai LETA apliecināja Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (NA).

Tagad tiek gaidīts, kad mākslinieks varēs ierasties uz komisijas sēdi, jo tai ir jāpieņem lēmums par šī jautājuma virzīšanu uz Saeimas sēdi. Pašlaik nav zināms, kad Barišņikovs varēs ierasties Latvijā, taču Latkovskis zināja teikt, ka tas varētu notikt martā vai arī ātrāk.

"Viņa paša klātbūtne ir nepieciešama un komisijai ir jānobalso. Mums bija runa, ka viņš ieradīsies Latvijā, taču šobrīd nevaru pateikt kad tas notiks. Martā viņam Rīgā ir kārtējā būšana, bet varbūt arī ātrāk, taču šobrīd neņemos spriest, jo jāsazinās ar viņa pārstāvjiem," uzsvēra Latkovskis.

Kā ziņots, - lai konstatētu, vai uz personu ir attiecināms kāds no Pilsonības likumā minētajiem ierobežojumiem, PMLP pieprasa informāciju no Drošības policijas, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta un Satversmes aizsardzības biroja. Tāpat informācija tiek pieprasīta no Finanšu policijas pārvaldes, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Muitas policijas pārvaldes, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Valsts robežsardzes.

Likums paredz, ka Latvijas pilsonībā neuzņem personu, kura ar savu uzvedību vai darbībām rada draudus Latvijas valsts un sabiedriskai drošībai, pēc 1990.gada paudusi totalitārisma idejas, ir saistīta ar terorismu. Tāpat pilsonībā neuzņem personu, kas saistīta ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, nav izpildījusi nodokļu saistības pret Latvijas valsti un padomju laikos bijis specdienesta darbinieks.

Saeima pagājušā gada nogalē nodeva izskatīšanai Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā jautājumu par Latvijā dzimušā Barišņikova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Barišņikovs vēstulē ir paudis gandarījumu par to, ka tiek apsvērta šāda iespēja, kā arī apliecinājis vēlmi saņemt mūsu valsts pilsonību, norādīja komisijas vadītājs.

Pašlaik Barišņikovs ir ASV pilsonis, un Latvijai ar ASV ir pieļaujama dubultpilsonība.

Barišņikovs mācījies Rīgas Horeogrāfijas skolā. 15 gadu vecumā Barišņikovs iestājās Ļeņingradas horeogrāfijas skolā.

1974.gadā viesizrāžu laikā Kanādā Ļeņingradas Kirova vārdā nosauktā Operas un baleta teātra solists Barišņikovs palika Kanādā, vēlāk viņš pārcēlās uz ASV.

Pērn Barišņikovs spēlēja režisora Alvja Hermaņa iestudējumā "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, savukārt šogad uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves Baltijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Roberta Vilsona un Barišņikova veidotā monoizrāde "Vēstule cilvēkam".

Top komentāri

Toms
T
1. Barišņikova vēstule liecināja, ka viņš to vēlas. 2. Neesmu personiski pārbaudījis viņa latviešu valodas zināšanas, bet, cik esmu dzirdējis no cilvēkiem, kas dejotāju sastapuši, viņš prot latviešu valodu pietiekami, lai spētu sazināties ikdienas situācijās. Zinot Barišņikova talantus un spēju mācīties, viņš varētu arī rāmi pasmaidīt un eksāmenu nokārtot sekmīgāk nekā dažs labs, kas Latvijā aizvadījis mūžu. Taču tiem, kam piešķir pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā, eksāmens nav jākārto, viņi arī var iegūt dubultpilsonību. Barišņikova gadījumā īpaši nopelni Latvijas labā ir ar Latviju saistītu kultūras projektu īstenošana un Latvijas vārda popularizēšana pasaulē, ko viņš kā viens no dižākajiem starptautiski atzītajiem savas nozares māksliniekiem pasaulē, spēj veikt efektīvi. Barišņikovs arī ir publiski parādījis, ka viņam ir pietiekami labas zināšanas Latvijas vēsturē, izpratne par latviešu kultūru un cieņpilna attieksme pret Latviju un tās simboliem. Manuprāt, ar šo kopum
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas