Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Postpadomju nostalģija mirst

Pēc piecu gadu pauzes pētnieki atkal apkopojuši datus, lai iepazītu Latvijas iedzīvotāju sociālo atmiņu, kas šajā kontekstā tiek saprasta kā attieksme pret dažādiem Latvijas vēstures problēmjautājumiem, piemiņas vietām un piemiņas dienām. Dati liecina, ka Latvijas sabiedrība kopš 2012. gada ir kļuvusi iecietīgāka attiecībā uz pretrunīgiem vēstures jautājumiem – būtiski pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuriem ir pieņemams, ka dažādas cilvēku grupas dažādi skaidro XX gadsimta notikumus Latvijā. Tomēr joprojām novērojamas ievērības cienīgas atšķirības, kā valstij sensitīvus jautājumus, piemēram, padomju okupāciju, uztver šeit dzīvojošie latvieši un krievvalodīgie.

Pētnieks Mārtiņš Kaprāns kā būtisku faktu min to, ka latvieši daudz biežāk nekā krievvalodīgie pauž pozitīvu attieksmi par Latvijas valsts dibināšanu 1918. gada 18. novembrī – attiecīgi 94,4 % un 71,5 %. "Taču vienlaikus jāuzsver, ka arī krievvalodīgajā segmentā dominē pozitīva attieksme," viņš atzīmē. Nozīmīgas atšķirības novērojamas arī starp pilsoņiem un nepilsoņiem – pirmajā grupā ir daudz lielāka varbūtība sastapt pozitīvu attieksmi nekā otrajā. Tāpat vērā ņemamas atšķirības ir starp dažādām izglītības grupām, proti, jo augstāka respondentu izglītība, jo lielāka varbūtība, ka Latvijas valsts dibināšana tiks vērtēta pozitīvi.

Runājot par padomju periodu, tas, vispārīgi raugoties, tiek vērtēts pozitīvi. Tomēr pēdējos piecos gados atbalsts ir pieredzējis vērā ņemamu kritumu – 2012. gadā to kā labu vērtēja 57,2% respondentu, bet tagad – 50,1%. Starp krievvalodīgajiem respondentiem gan tas ir saglabājies nemainīgi augsts, taču starp latviešu – samazinājies. "Latviešu vidū šāds kritums, iespējams, ir skaidrojams ar Krimas aneksijas efektu. Respektīvi, padomju periods latviešu publiskajā telpā kļuva par izteikti negatīvu atsauci un analoģiju, ar kuru tika skaidrota Krievijas agresija pret Ukrainu," uzskata pētnieks.

Runājot par svētku un atceres dienām, pētnieki izceļ arī to, ka Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienu 4. maijā svin aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju: kopš 2010. gada, kad aptaujās šāds jautājums uzdots, iedzīvotāju skaits, kuri atzīmē šo dienu, pastāvīgi pieaudzis no 23% līdz nepilniem 29%.

Starptautiskā Sieviešu diena ir vispopulārākā no šīgada aptaujā iekļautajām atzīmējamajām dienām – to pēdējos divos gados atzīmējuši gandrīz 80% iedzīvotāju. Savukārt par 9. maiju kā par Uzvaras dienu piecu gadu laikā iedzīvotāju attieksme būtiski nav mainījusies, bet tā ir mainījusies jautājumā par šīs dienas kā svētku oficiālu atzīšanu. Krievvalodīgo vidū kategoriskas nostājas nav – jaunā paaudze uzskata, ka tas nebūtu vajadzīgs, vidējā ir atturīga, vecākā gan to vēlētos. Latviešu vidū attieksme ir vienota – tas nav nepieciešams.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 9.maija laikrakstā Diena!

Top komentāri

sicher
s
es padomijā ,esmu nodzīvojis 40 gadu un varu izdarīt secinājumus par padomju mantojumu , pirmkārt tā ir sačakarētā kultūrvide viennozīmīgi , aizbraucot piemēram uz Šveici , tas ļoti labi redzams , kas tur pabijis , saprot ko esam zaudējuši 50 okupācijaas laikā, ja tā nebūtu bijusi , mēs dzīvotu tāpat kaa tagad dzīvo tur. jau 25 gadus kopš esam atguvuši brīvību , bet pārmaiņas minimālas , tā pati zagšana , korupcija , protekcionizms plaukst un zeļ , iespējams peec pāris paaudžu nomaiņas varbūt kautkas mainīsies
MM
M
Jāpiekrīt sicher, ka padomijā sačakarēta ir domāšana. Par atļautu uzskata zagšanu, korupciju, "šofera dēlu" ielikšanu amatos, kam viņi nekvalificējas. Un sūdīgākais, ka daudzi ar šo kroplo domāšanu tagad ir pie varas. Gribētos Skandināvijas pasaules uztveri. Iespējams, ka tad Lielo Talku nevajadzētu, jo neviens arī nemēslotu...
reptilis
r
Paskatījos Rīga 24 tiešraidi .....vai es varu veidot vienotu pasaules un dzīves uztveri ar šiem ļautiņiem? Kā Vējonis iesaka - piešķirt pilsonību automātiski nepilsoņu bērniem,kuru vecāki neuzskata ,ka Latvija bija okupēta....vai mums vajag nelojālus pilsoņus,kuri uzskata,ka Latvija ir pārpratums? Ja mums jau tagad ir pilsoņi,kuri ir gatavi likvidēt Latvijas neatkarības pārpalikumus iekļaujoties ESV? Mums pat nav atklātu diskusiju par visiem šiem jautājumiem ,jo vieglāk visu drazu ir paslaucīt zem paklāja - gan jau piemīdīsies:(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas