Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Premjers aptur Austrumu slimnīcas vadības atstādināšanu (papildināts 16:46)

Saistībā ar konstatētām nepilnībām Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) pakļautībā Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) darbībā no amata plānots atstādināt arī RAKUS vadību, piektdien pavēstīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.Savukārt premjers Māris Kučinskis (ZZS), lūgts vērtēt šos Zvidriņas paziņojumus tieši veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) demisijas dienā, uzsvēra, ka apturēs jebkādas Veselības ministrijas darbības saistībā ar Austrumu slimnīcas vadības atstādināšanu.

"Šodien to darīt ir pilnīgi nepieņemami. (..) Es tūlīt pat apturēšu Veselības ministrijas vadības iesāktās darbības," teica Kučinskis.Zvidriņa gatavību atbrīvot RAKUS vadību saistīja ar faktu, ka nu jau demisionējušais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) 25. maijā saņēmis operāciju Latvijas Onkoloģijas centrā, par ko ierastajā kārtībā nav noformēta dokumentācija - viņam nav prasīta samaksa.Premjers arī piebilda, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs neatkarīgi no citiem notikumiem turpina izmeklēšanu Austrumu slimnīcā.

Zvidriņa skaidroja, ka pērn saņemta informācija no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja par problēmu loku RAKUS darbā, ieskaitot dažāda veida pierakstus, čeku neizsniegšanu un vairākām rindām uz vienu un to pašu pakalpojumu. Par to no slimnīcas valdes prasīts konkrēts plāns darbības uzlabošanai. Tāds Veselības ministrijā neesot saņemts.

Tāpat nesen kļuvusi zināma slimnīcas vadības pieļauta nesaimnieciska rīcība - par slimnīcas apkārtnes uzkopšanas darbiem prasīta lielāka summa nekā patiesībā, pavēstīja Zvidriņa.

Līdz ar šiem apstākļiem  sagatavots dokuments par neuzticības izteikšanu Slokebergai un Bokam, piebilda Zvidriņa.

Tāpat piektdien no amata uz laiku atstādināts arī LOK galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, vēsta LETA. Viņš iepriekš medijiem noliedza, ka Belēvičs būtu bijis viņa pacients, savukārt pats Belēvičs piektdien atzina, ka Krūmiņš viņu operējis, bet par padarīto nav prasījis samaksu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valde piektdien saņēmusi LOC galvenā ārsta Viestura Krūmiņa iesniegumu, kurā viņš informē, ka šā gada 25.maijā veicis medicīniskas manipulācijas pacientam, par kurām noteiktajā kārtībā nav noformējis dokumentus. To Krūmiņš bija paredzējis veikt pēc ārstniecības pabeigšanas, portālu Diena.lv informēja slimnīcas pārstāve Ingūna Potetinova. 

Pēc iesnieguma saņemšanas slimnīcas valdes priekšsēdētāja Slokenberga sasauca valdes ārkārtas sēdi. Ņemot vērā to, ka iesniegumā minētā informācija liecina par esošās kārtības kādā tiek reģistrēti un apmaksāti sniegtie pakalpojumi pārkāpumu, valde nolēma ierosināt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Uz dienesta izmeklēšanas laiku Krūmiņš tiek atstādināts no galvenā ārsta amata pienākuma pildīšanas. Par galvenā ārsta pienākumu izpildītāju tiek iecelta līdzšinējā Latvijas Onkoloģijas centra virsārste Baiba Štreinerte.

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) kategoriski iebilst un protestē pret Veselības ministrijas rīkojumu atstādināt no darba RAKUS valdes priekšsēdētāju Anitu Slokenbergu, valdes locekli Viesturu Boku un Latvijas Onkoloģijas centra virsārstu Viesturu Krūmiņu, paziņojumā medijiem pauž LĀB.

"LĀB vēlas saprast valdes locekļu atlaišanas iemeslus. No amata atstādinātie ārsti ir profesionāļi, kas vienmēr augstu turējuši profesionalitātes līmeni un domājuši par pacientu. Mums ir pamatotas bažas, ka šāda rīcība ir vienkārša izrēķināšanās," norādījusi Ārstu biedrības viceprezidente Ilze Aizsilniece.

Boka ir izcils profesors un bijis ilggadējs Ārstu biedrības prezidents, uzskatāms par vienu no Latvijas medicīnas nozares attīstītājiem, savukārt Krūmiņš ir viens no Latvijas izcilākajiem onkologiem, kas ar savu profesionalitāti pierādījis, ka var veikt visdažādākās sarežģītības onkoloģiskās operācijas. Savukārt Slokenberga ir vadījusi RAKUS laikā, kad medicīnas nozarē valda krīze, ilgstoši trūkst finansējuma, ievērojami samazinājusies pakalpojumu pieejamība un augušas rindas uz izmeklējumiem, uzsvērusi biedrība.

Šajā situācijā LĀB kategoriski iebilst pret savu kolēģu atstādināšanu no amata un visos iespējamos veidos viņus aizstāvēs.

Vēlāk gan tika paziņots, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) vadītāja Anita Slokenberga un valdes loceklis Viesturs Boka pagaidām amatus saglabā, šodien žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Slimnīcas valdes locekļiem būs jāiesniedz ministrijai informācija par situāciju slimnīcā, vai tik tiešām veidojas vairākas rindas uz pakalpojumiem.

Šodien norisinājās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) ārkārtas dalībnieku sapulce, kuras laikā tika pārrunāts, ko slimnīcas valde ir veikusi, lai novērstu iespējamu prettiesisku pakalpojumu sniegšanu un uzlabotu pacientu rindu organizāciju, portālu Diena.lv informēja VM

RAKUS valdes locekļiem uzdots nākamās nedēļas laikā iesniegt informāciju par paveikto un arī turpmākās rīcības plānu pacientu rindu organizācijas uzlabošanai, kā arī veicamiem pasākumiem, lai novērstu iespējamu prettiesisku pakalpojumu sniegšanu.

Pievienotas pēdējās divas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas