Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pretēji Eiropai Latvijā plānots aizliegt elektronisko cigarešu tirdzniecību

Pāris soļu Eiropai pa priekšu - tā varētu raksturot gaidāmo situāciju Latvijā attiecībā uz elektronisko cigarešu regulējumu. Lai gan Eiropas Savienībā (ES) tās nav aizliegts tirgot un šādu regulējumu arī nav plānots ieviest, tomēr Latvijā strādā pie tā, lai šo cigarešu realizācija valstī tiktu aizliegta. Galvenais arguments - iedzīvotāju veselība. Izstrādātais likumprojekts gan vēl nav nonācis Saeimas gaiteņos un, iespējams, tā ceļš vēl būs ilgs, īpaši ņemot vērā lielos nozares iebildumus.

Eiropa neprasa

Eiropas Savienības Ministru padome šā gada 14. martā oficiāli apstiprināja jaunās Tabakas direktīvas grozījumus ar mērķi padarīt smēķēšanu mazāk pievilcīgu ES jauniešiem. Lai gan lielākās izmaiņas attieksies tieši uz tabakas izstrādājumiem, tomēr direktīva sakārto arī noteikumus par e-cigaretēm, Dienai skaidro Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis veselības jautājumos Frederiks Vincents. Viņš gan piebilst, ka elektronisko cigarešu realizācija aizliegta netiks. Noteikumi nodrošinās šo izstrādājumu kvalitāti un drošumu. Respektīvi, elektroniskās cigaretes, kuras pārdos kā smēķēšanas atmešanas līdzekli, regulēs ar tiem pašiem noteikumiem, kas attiecas uz zālēm. Citos gadījumos tās regulēs tāpat kā tabakas produktus, un šajos gadījumos nikotīna koncentrācija nedrīkstēs pārsniegt 20 miligramus uz mililitru. Tāpat tām jābūt "bērnu drošām", un uz tām jāizvieto brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu. Uz tām attieksies tie paši reklāmas ierobežojumi, kas uz tabakas produktiem. Šādus lēmumus F. Vincents pamato ar to, ka elektronisko cigarešu ilgtermiņa ietekme uz sabiedrības veselību nav zināma.

Lai gan izmaiņas stāsies spēkā no 2016. gada un piemērots tiks arī pārejas periods, tomēr Beztabakas nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Olga Falenkova Dienai atzīmēja, ka jau tagad izmaiņas tiek ieviestas dzīvē. Savukārt pats e-cigarešu regulējums, pēc asociācijas domām, ir nepieciešams, lai nodrošinātu kvalitāti. Tāpat jau līdz šim nozare pati ieviesusi savus principus, piemēram, nepārdot elektroniskās cigaretes bērniem līdz 18 gadu vecumam, lai gan to neprasa noteikumi. Tāpēc direktīvas pārņemšana bažas nesagādājot. Citādi ir ar Veselības ministrijas (VM) virzītajām izmaiņām.

Soli tālāk

Neskatoties uz ES noteikto e-cigarešu regulējumu, VM uzstāj, ka jāiet ir solis uz priekšu un elektronisko cigarešu realizācija Latvijā jāaizliedz. Kā Dienai paskaidroja VM vecākā eksperte atkarību uzraudzības jomā Alise Krūmiņa, pie šāda regulējuma izstrādes strādājusi speciāla darba grupa, nonākot pie diviem variantiem - e-cigaretēm noteikt līdzīgus ierobežojumus, kā tas ir tabakas izstrādājumiem, vai noteikt e-cigarešu realizācijas aizliegumu, kas faktiski nozīmē šo cigarešu pirkšanas un pārdošanas aizliegumu Latvijā. Un, ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas ieteikumus aizliegt šo cigarešu lietošanu bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī ierobežot to lietošanu publiskās vietās, pasakot to, ka tas nav veselību veicinošs produkts, ministrija nolēma palikt pie otrā varianta. Izstrādātais likumprojekts nosūtīts arī EK saskaņošanai un būtiski iebildumi nav saņemti, kas nozīmē, ka likumprojekts tiks virzīts uz Ministru kabinetu un Saeimu.

Ministrija ir arī paredzējusi veidu, kā e-cigaretes varētu turpināt tirgot. Tās būtu jāreģistrē kā zāles, kā tas ir arī dažās citās ES valstīs. A. Krūmiņa gan atzīmē, ka patlaban tas nav reāli iespējams, jo trūkst zinātnisku pierādījumu, ka e-cigaretes var palīdzēt atmest smēķēšanu, līdzīgi kā, piemēram, nikotīna plāksteri.

Kad šāds aizliegums varētu stāties spēkā, šobrīd nav zināms, tomēr arī, ja likumprojekta virzība iesprūstu Saeimas gaiteņos, patlaban jau otrajā lasījumā ir apstiprinātas citas izmaiņas. Tās noteiktu, ka elektroniskās cigaretes tāpat kā parasto tabaku nevarētu smēķēt publiskās vietās, pielīdzinot elektroniskās cigaretes lietošanu tabakas smēķēšanai.

Iebilst tirgotāji

Veselības ministrijas soli par neloģisku un nevajadzīgu uzskata paši e-cigarešu tirgotāji. O. Falenkova Dienai uzsver, ka, pēc Beztabakas nozares asociācijas domām, ministrijai nav racionālu iemeslu, lai e-cigarešu tirdzniecību aizliegtu. Patlaban visā pasaulē tiek strādāts pie saprātīga regulējuma, nevis aizlieguma.

Savukārt ministrija panāks pretējo efektu - nozare kļūs nekontrolējama. Respektīvi, tā kā aizliegta būs e-cigarešu realizācija, nevis lietošana, cilvēki šos produktus iegādāsies ārvalstīs, internetā vai no nelegālajiem tirgotājiem, kā rezultātā nebūs iespējams pārbaudīt produkta kvalitāti.

Iebildumus paudusi arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Tās valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Dienai norādīja, ka šādi tiks pavērts ceļš nelegālajiem tirgotājiem. Tāpat joprojām pastāvēs plašas iespējas iegādāties šo produktu internetā ārvalstīs, tādējādi nodokļu ieņēmumi no legālas e-cigarešu tirdzniecības valsts kasei ies secen. Tā vietā vajadzētu domāt par iespēju piemērot akcīzes nodokli elektroniskajām cigaretēm. VM gan uzskata, ka elektroniskās cigaretes nav tik izplatīts produkts, lai cilvēki masveidā iegādātos nekvalitatīvus produktus nelegālajā tirgū.


sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas