Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Priekšlikums ekspertu rokās

"Žēl, ka es tikai pēc pusotru stundu garām diskusijām uzzināju, ka Operatīvās vadības grupas (OVG) priekšlikumu par ierobežojumu mīkstināšanu eksperti nemaz nav izvērtējuši," atzina valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV), pamatojot, kāpēc lēmuma pieņemšana atlikta uz piektdienas valdības sēdi.

OVG pieaicinātie eksperti (epidemiologi, sociālo zinātņu pārstāvji un ekonomisti) izvērtēja pašreizējos ierobežojumus un nozaru piedāvājumus ierobežojumu pārskatīšanai. Taču OVG priekšlikumu par atsevišķu ierobežojumu atcelšanu eksperti neskatīja, jo to saņēma tikai iepriekšējā vakarā pirms valdības sēdes. Jāatzīmē, ka ekspertu viedoklis par visu nozaru piedāvātajiem ierobežojumu mīkstinājumiem ir skarbs: ir tikai 5% iespējamība, ka tādā gadījumā 12. jūnijā mēs varētu sasniegt 14 dienu kumulatīvo saslimšanas rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju – 200.


Četri soļi

Tādēļ arī OVG savā priekšlikumā paredz ierobežojumu atcelšanu četros soļos ar trīs nedēļu starpību starp tiem. Pirmais solis, kas varētu stāties spēkā no 7. aprīļa, OVG ieskatā varētu paredzēt izglītībā pēc reģionālā principa (pašvaldībās, kur kumulatīvais saslimstības rādītājs nepārsniedz 200) atsākt mācības klātienē lielākam skaitam klašu. Tāpat iecerēts atļaut interešu un profesionālās izglītības nodarbību norisi ārtelpās līdz desmit cilvēkiem. Vienlaikus tiktu atļauts ārtelpās pulcēties divām mājsaimniecībām līdz desmit cilvēkiem. Darba dienās strādātu visi veikali, taču brīvdienās tiktu ierobežota lielo tirdzniecības centru darbība. Īpaši pret pēdējo noraidošu attieksmi pauda veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P), kamēr jau tradicionāli ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (PCL), labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL) un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (PCL) to atbalstīja.

Pārresoru koordinācijas centra direktora vietnieks Vladislavs Vesperis, kurš koordinēja pieaicināto ekspertu darbu, atzina, ka epidemiologu (RSU profesors Ģirts Briģis, medicīnes doktore Elīna Dimiņa, kura ilgstoši strādājusi Slimību profilakses un kontroles centrā un infektoloģe, RSU profesore Ludmila Vīksna) viedoklis pret OVG piedāvāto pirmo soli būs kritisks. Cits OVG pieaicinātais eksperts, kurš gan nepārstāv epidemiologus un vēlējās palikt anonīms, Dienai pauda, ka piedāvātais risinājums ekspertu grupā nav apspriests, bet, ja tas būtu ticis diskutēts, tad noteikti nebūtu atbalstīts.

OVG vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis atzina, ka priekšlikuma tapšanā eksperti patiešām nav iesaistīti un nav to arī izvērtējuši. Vienlaikus Citskovskis piebilda, ka eksperti jau sākotnēji bijuši ļoti skeptiski noskaņoti pret ierobežojumu mīkstināšanu un norādījuši uz epidemioloģiskiem riskiem.


Viltus dilemma

Valdībai piedāvātajā ekspertu ziņojumā norādīts, ka "ekonomikai lielākais risks ir Covid-19 izplatība, tādēļ izvēle starp ierobežojumiem un ekonomiku vismaz daļēji ir viltus dilemma". Ekonomikas eksperti (Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš) uzsver, ka nevienam no ierobežojumiem nav būtiski augstas ietekmes uz pēc pievienotās vērtības īpatsvara lielām vai eksportam svarīgām nozarēm.

Tajā pašā laikā eksperti atzīst, ka viskritiskāk sabiedrība ir noskaņota pret ierobežojumiem attiecībā uz iespēju saņemt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus (īpaši gados vecāki cilvēki), ierobežojumiem tirdzniecībai klātienē, pulcēšanās ierobežojumiem sadzīvē un ierobežojumiem pirmskolas izglītības pieejamībā. Cilvēki ir neapmierināti arī ar kontroles trūkumu par ierobežojumu ievērošanu. Ekspertu ziņojumā cita starpā teikts: "Sabiedrības attieksme pret būtisku ierobežojošo pasākumu samazināšanu varētu būt duāla – no vienas puses, pozitīva par tuvināšanos dzīvesveidam pirms Covid-19, no otras puses, negatīva no pārmērīgu risku uzņemšanās, proti, ka ir iespējams būtisks inficēšanās gadījumu pieaugums."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas