Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Privatizācijas aģentūra pērn strādājusi ar gandrīz 4 miljonu latu peļņu

Saskaņā ar akcionāru sapulcē apstiprināto VAS „Privatizācijas aģentūra” (PA) gada pārskatu, iepriekšējo gadu PA ir beigusi ar peļņu 3,98 miljonu latu apmērā. Peļņa tiks novirzīta iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai. Kopumā 2012.gadā PA valsts budžetā kā privatizācijas ieņēmumus ir pārskaitījusi 5,62 miljonus latu. 

PA valdes priekšsēdētājs A.Spridzāns: „Iepriekšējā gada labos finanšu rādītājus noteica gan izsolēs veiksmīgi pārdoti nekustamie īpašumi, kā arī PA īpašumā esošās Citadele bankas akciju vērtības pieaugums. Šogad jāturpina aktīvi strādāt pie PA portfeļa samazināšanas, lai pabeigtu darbu PA darbības izbeigšanas stratēģijā noteiktajos termiņos”.

Pēc valsts uzņēmumu privatizācijas pabeigšanas PA galvenie uzdevumi ir zemes, valsts īpašuma objektu, valsts kapitāla daļu privatizācija un atsavināšana, kā arī no 2009.gada valsts dzīvokļu īpašumu un dzīvojamo māju apsaimniekošana un privatizācija. 2012.gadā PA ir noslēgusi 102 pirkuma līgumus par kopējo summu 3,59 miljoni latu. Privatizācijas sertifikātu kontos ieskaitīti 51 991,88 privatizācijas sertifikāti un 6 588,75 īpašuma kompensācijas sertifikāti. To kopējā nominālvērtība ir 1,64 miljoni lati. 

Lielākie privatizācijas ieņēmumi 2012.gadā ir saņemti par valsts nekustamā īpašuma privatizāciju.  PA noslēdza 68 zemesgabalu pirkuma līgumus par kopējo summu 1,02 miljoni latu. Par 11 valsts nekustamā īpašuma objektu un tiem piekrītošo zemesgabalu pārdošanu saņemti 2,03 miljoni latu. PA ir atsavinājusi 20 dzīvokļus, par tiem saņemot 0,05 miljonus latu, un 3 uzņēmumu kapitāla daļas par kopējo summu 0,49 miljoni latu. 

PA Finanšu dienesta vadītāja M.Kosareva: „PA finanšu darbības rādītāji ir atkarīgi no pārdodamo īpašumu kvalitātes un tirgus situācijas. Privatizācijas portfelī atlikušie īpašumi ir problemātiski un ar zemu tirgus vērtību. Tāpēc cenšamies optimizēt izmaksas un 1.ceturkšņa darbības rezultāti rāda, ka  šogad esam samazinājuši operatīvos kopējos zaudējumus par 254 tūkstošiem, salīdzinot ar 2012.gada 1.ceturksni”. 

Šobrīd PA valdījumā ir 1590 valsts dzīvokļu īpašumi un pārvaldīšanā atrodas 384 dzīvojamās mājas. Arī pēc privatizācijas procesa pabeigšanas PA ir  jānodrošina privatizēto dzīvojamo māju pārvaldīšana līdz dzīvokļu īpašnieki piekrīt pārņemt šo māju pārvaldīšanas tiesības. Privatizācijā procesā atrodas 692 apbūvēti zemes gabali, 4 neapbūvēti zemes gabali, 50 valsts nekustamā īpašuma objekti, valsts kapitāla daļas 10 sabiedrībās un valstij piekrītošās bezmantinieka un konfiscētās kapitāla daļas 43 kapitālsabiedrībās .  Tāpat PA īpašumā ir 84,15% AS „Reverta” akciju un 75% mīnus viena AS „Citadele banka” akcija. Otrajam lielākajam akcionāram Eiropas rekonstrukcijas un attīstības bankai AS „Citadele banka” pieder 25% un viena akcija un 12,74% „Reverta” akcijas.

Turpmāko PA darbību būtiski ietekmēs uzdevums pabeigt privatizācijas procesu līdz 2014.gada beigām. Izstrādātā PA darbības izbeigšanas stratēģija paredz līdz 2014.gada beigām būtiski samazināt valsts zemesgabalu un valsts nekustamā īpašuma objektu portfeli, nodot dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanā visas privatizētās dzīvojamās mājas, bet lielāko daļu neprivatizētos īpašumā vai valdījumā esošos dzīvokļus nodot pašvaldībām vai VAS „Valsts nekustamie īpašumi”. Tāpat stratēģija paredz līdz 2014.gada beigām pabeigt dzīvojamo māju un dzīvokļu plānveida privatizāciju. 2015.gada sākumā ilgtermiņa veicamās funkcijas tiks nodotas citām institūcijām. 

PA darbības izbeigšanas stratēģija šobrīd ir starpinstitūciju saskaņošanas procesā un par to būs jālemj Ministru kabinetam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas