Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Prostitūtām varētu piedāvāt atbalsta kabinetus

Kamēr Vācijā un Nīderlandē intīmpakalpojumu sniegšanai ceļu malās ierīkotas īpaši paredzētas nojumes, bet Zviedrijā un Norvēģijā šī nodarbe aizliegta ar likumu, Latvijā prostitūcija, kā definē Iekšlietu ministrijas (IeM) nozares politikas departamenta direktors Dmitrijs Trofimovs, atrodas vidusstāvoklī. Lai gan šo naudas pelnīšanas veidu valsts profesiju klasifikatorā neatrast, to regulē Ministru kabineta noteikumi, kas paredz - ar prostitūciju aizliegts nodarboties nepilngadīgajiem un personām, kurām nav veselības kartes, vēsta laikraksts Diena.

Tieši šis venerologa un dermatologa izsniegtais dokuments vai tā neesamība ir āķis, kas likumsargiem ļauj kontrolēt intīmpakalpojumu nozari valstī, taču statistika rāda, ka noteiktā parauga veselības karti Latvijā izņēmušas tikai dažas personas, tātad - vairums ar prostitūciju nodarbojas nelegāli, kas rada bažas par viņu veselību un seksuāli transmisīvo slimību izplatīšanās risku. Tāpēc IeM amatpersonas iecerējušas grozījumus veselības pārbaužu kārtības jomā, taču vēl nav izlēmušas par to dabu.

Biedrības Dia+logs, valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe norāda, ka veselības kartes der kā pagaidu variants, lai ierobežotu HIV infekcijas izplatību: "Atbalstāms ir viss, kas palīdz cilvēkam saglabāt viņa veselību, pat pie viņa nodarbošanās. Tomēr jāņem vērā, ka vairums intīmpakalpojumu sniedzēju ir narkotiku atkarīgi, tāpēc no ārstiem vairās un apzinīguma līmenis veselības jomā nav augsts. Risinājums būtu atbalsta un veselības kabineti, nevis represīvas metodes." Arī I. Kļaviņa veselības karšu vietā piedāvā radīt valsts nodrošinātu veselības pakalpojumu kompleksu un izejas programmas personām, kuras vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju, taču dažādu iemeslu dēļ to nespēj.

Tikmēr D. Trofimovs skaidro, ka Latvijā netiek veikta prostitūcijas pakalpojumu sniedzēju uzskaite, taču šai nozarei pievērsta pastiprināta uzmanība cilvēktirdzniecības apkarošanas un sabiedrības veselības kontekstā. Viņš sola, ka diskusijas turpināsies un veselības karšu jautājumam tiks rasts risinājums.

Plašāk lasiet otrdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas