Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

PTAC pērn konstatējis 12 piepūšamo atrakciju iekārtu neatbilstību prasībām

Pagājušajā gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) veiktajās pārbaudēs konstatētas 12 piepūšamo atrakciju iekārtu neatbilstība prasībām, liecina PTAC apkopotā informācija.

Četros gadījumos apturēta atrakciju pakalpojumu sniegšana. Divos gadījumos iekārtas bija ar lielu nolietojumu, bet vēl divos gadījumos iekārtas lietotas neatbilstoši to konstrukcijai.

Pārbaužu laikā arī konstatēts, ka pakalpojumi tiek sniegti ar nezināmas izcelsmes iekārtām - astoņām iekārtām nebija norādīts ražotājs, identifikācija un ražošanas gads. Tāpat visās pārbaudītajās pakalpojuma sniegšanas vietās patērētāji netiek pienācīgi informēti par pareizu iekārtu lietošanu, un trūkst arī brīdinājumu, piemēram, nemest kūleņus, nekarāties konstrukcijas saturošajās sienās.

Pakalpojumu sniegšanas vietās trūka arī informācijas par iekārtu uzstādīšanu, apkopi un pārbaudi, pareizas ekspluatācijas nosacījumiem, rīcību avārijas vai nelaimes gadījumos.

Piepūšamās atrakcijas mēdz būt blakus dažāda veida šķēršļiem (kokiem, žogiem vai betona konstrukcijām), tādējādi apdraudot šo atrakciju lietotājus. Tāpat pakalpojumi tiek sniegti izmantojot nolietotas iekārtas, kuras mēdz būt arī nenostiprinātas. Konstatēti arī gadījumi, kad elektrības kabeļi nav izolēti un ir viegli pieejami patērētājiem, kā arī gaisa kompresori dažreiz novietoti neatbilstošā attālumā no iekārtas.

PTAC ieskatā būtiskākais iemesls, kādēļ tiek piedāvātas neatbilstošas atrakcijas, ir zemais komersantu zināšanu un arī atbildības līmenis par atbilstošu iekārtu izvēli, to pārbaudēm, informācijas sniegšanu, kā arī par sekām - traumām, ko var radīt neatbilstošu iekārtu lietošana un bezatbildīgs šī pakalpojuma sniegšanas process, skaidro PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

"Situācija piepūšamo atrakciju pakalpojumu jomā ir gana satraucoša, par ko liecina īstenoto pārbaužu rezultāti. Gan lietotājiem, gan komersantiem jāapzinās pastāvošie riski, ja tiek izmantotas neatbilstošas iekārtas, tās uzstādot, netiek ievēroti ražotāja norādījumi. Tāpat arī vecākiem jāpievērš uzmanība sniegtajai drošības informācijai, pirms ļaut saviem bērniem izmantot piepūšamo atrakciju iekārtas," uzsver Vītoliņa.

Pērn novērots, ka, uzstādot iekārtas, netiek ievēroti ražotāju sniegtie norādījumi, iekārtas novietotas neatbilstošās vietās, atrakciju iekārtas netiek pienācīgi nostiprinātas, tāpat netiek veikta patērētāju informēšana par drošības pasākumiem. Šie ir tikai daži no trūkumiem. Viens no iemesliem, kādēļ ir vērojams augsts neatbilstību rādītājs, ir gan pakalpojumu sniedzēju, gan arī patērētāju zemais zināšanu līmenis par atbilstošu iekārtu izvēli.

Lai novērstu nelaimes gadījumus piepūšamajās atrakcijās, PTAC izstrādājis ieteikumus pakalpojumu sniedzējiem un patērētājiem. PTAC iesaka pievērst uzmanību iekārtai un tās novietojumam - vai jebkurā atvērtajā iekārtas pusē iekārtas platformas augstums nepārsniedz 60 centimetrus no zemes.

Tāpat ieteikts pievērst uzmanību tam, vai gadījumā, kad iekārtas platformas augstums pārsniedz 60 centimetrus, piepūšamajai rotaļu iekārtai ir lietotājus ietverošas sienas, vai jebkurā atvērtajā iekārtas pusē ap iekārtu vismaz 1,2 metri ir triecienu samazinošs pārklājums.

Pakalpojumu sniedzējiem jāņem vērā, ka minimālais iekārtas attālums no jebkuriem citiem objektiem ir 1,8 metri, kā arī piepūšamai iekārtai ir jābūt vismaz sešiem stiprinājuma punktiem.

Savukārt bērnu vecākiem vai uzraugiem ir jāpievērš uzmanība, vai iekārtu lietotāji to lietošana laikā tiek pienācīgi uzraudzīti. Proti, vai iekārtas uzraugs ir viegli pamanāms, vai iekārtas uzraugs atdala dažādu vecuma grupu pakalpojumu lietotājus, vai iekārtas uzraugam ir svilpe vai cita brīdinājuma signālierīce, lai nepieciešamības gadījumā pievērstu iekārtas lietotāju uzmanību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas