Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Publisko ēku īpašniekiem līdz oktobrim ir jānodrošina namu tehniskā apsekošana

Publisko ēku īpašniekiem līdz šā gada 30.septembrim ir jānodrošina namu tehniskā apsekošana atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Ēku būvnoteikumi, aģentūru LETA informēja Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB).

Ēku periodiska apsekošana ir nepieciešama, lai ekspluatācijas laikā pārliecinātos par to mehāniskās stiprības un stabilitātes, lietošanas drošības un esošo ugunsdrošības risinājumu atbilstību.

"Mēs aicinām ēku īpašniekus pārliecināties par nepieciešamību veikt tehnisko apsekošanu savā īpašumā un savlaicīgi ieplānot to. Īpašniekiem būtu jāapzinās sava loma ēkas drošuma nodrošināšanā un ēkas tehniskā apsekošana ir veids, kā to īstenot. Ja īpašnieka rīcībā ir objektīvi dati par ēkas tehnisko stāvokli, ir iespējams laikus plānot un veikt remontdarbus, lai novērstu neatbilstības, ja tādas atklātas. Tādējādi tehniskā apsekošana palīdz nodrošināt arī ēkas ilgmūžību," sacīja BVKB direktore Svetlana Mjakuškina.

Tehniskā apsekošana ir jāveic šādos termiņos: līdz 2019.gada 30.septembrim - ja ēka ir nodota ekspluatācijā pirms 2004.gada 1.oktobra; pieņemšanas ekspluatācijā datums plus 10 gadi - ja ēka ir nodota ekspluatācijā laikā no 2004.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 1.oktobrim; vienu reizi 10 gados - ja ēka nodota ekspluatācijā pēc 2014.gada 1.oktobra.

Ekspluatācijā nodotas publiskas ēkas īpašniekam ir pienākums veikt ēkas periodisko tehnisko apsekošanu ne retāk kā reizi 10 gados. Ja tehniskās apsekošanas laikā konstatē redzamus ēkas bojājumus, kas var mazināt ēkas stiprību vai noturību, īpašniekam tie ir jānovērš.

Tehniskā apsekošana ir jāveic atbilstoši Latvijas būvnormatīvam Būvju tehniskā apsekošana. Ēku tehnisko apsekošanu var veikt arhitekta prakses būvspeciālists, ēku konstrukciju projektēšanas, ēku būvdarbu vadīšanas un ēku būvuzraudzības darbības sfērās sertificēts būvspeciālists. Tehniskās apsekošanas atzinums ir jāiesniedz būvvaldei, institūcijai, kura pilda būvvaldes funkcijas, vai BVKB.

Tehniskās apsekošanas pamatā ir būves apskate, kuras laikā fiksē un novērtē redzamos būves bojājumus. Apskates laikā veiktos foto fiksācijas materiālus jāpievieno tehniskās apsekošanas atzinumam. Ja nepieciešams precizēt apstākļus, papildus jāveic būves ģeotehnisko un hidroģeoloģisko apsekošanu.

BVKB darbu sāka 2014.gada 1.oktobrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas