Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pusdienu cenas skolās krasi atšķiras – svārstās no 50 santīmiem līdz pat latam

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Bauskas novada dome pieņēmusi lēmumu nodrošināt brīvpusdienas visiem piecgadīgajiem un sešgadīgajiem bērniem, kā arī skolēniem no 1. līdz 4. klasei. Taču ne visām Latvijas pašvaldībām ir šāda rocība, jo lielākajā daļā skolu brīvpusdienas saņem tikai pirmklasnieki.

Ikviena Latvijas pašvaldība saņem valsts finansējumu brīvpusdienu nodrošināšanai pirmās klases skolēniem – 80 santīmus dienā vienam bērnam. Šādi tiek sniegts atbalsts ģimenēm ar bērniem, nepiešķirot naudu tiešā veidā, bet novirzot to bērna vajadzībām. Tādējādi 1. klases skolēnam tiek nodrošināta vismaz viena sabalansēta ēdienreize dienā, Dienai skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji.

Izglītības iestādes direktors ir tiesīgs nodrošināt arī citu pamatizglītības klašu skolēnu (līdz 6. klasei ieskaitot) ēdināšanu, ja visi brīvpusdienām paredzētie līdzekļi netiek izmantoti 1. klases skolēnu ēdināšanai. Līdzekļu ekonomija var rasties, ja, piemēram, slimības vai citu iemeslu dēļ, 1. klases skolēns neapmeklē izglītības iestādi vai ja viena skolēna ēdināšanai tiek izmantots mazāk līdzekļu, nekā noteikts normatīvajos aktos.

Aptaujājot vairāku Latvijas pašvaldību izglītības pārvalžu vadītājus, noskaidrojās, ka katrā pašvaldībā skolēni tiek ēdināti atšķirīgos veidos. Arī cenas ir atšķirīgas, taču ar kvalitāti gan pašvaldību pārstāvji, gan skolēni esot apmierināti.

Bauskas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aija Spriņķe Dienai stāsta, ka pilsētas skolās ēdināšanu nodrošina ārējie pakalpojumu sniedzēji, savukārt lauku skolas pašas organizē ēdināšanu. Tas gan nozīmē arī cenu atšķirību, jo ēdināšanas firmu gatavotās pusdienas maksā aptuveni 50 santīmus dārgāk, nekā pusdienas lauku skolās. Taču vecāki šādas izmaksas ir pieņēmuši un līdz šim būtiskas sūdzības nav saņemtas.

"Protams, ka pilnīgi visu ēšanas ieradumiem nevaram izdabāt, jo tie bērniem ir ļoti atšķirīgi. No vienas puses skatāmies, lai būtu ievēroti visi normatīvi, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi par uztura normām, no otras puses cenšamies, lai būtu arī garšīgi," stāsta A.Spriņķe.

Arī Talsu novadā ir divu veidu ēdināšana - ir izglītības iestādes, kuras ēdināšanas pakalpojumus sniedz pašvaldība, taču ir skolas, kurās tiek slēgti līgumi ar ēdināšanas firmām, skaidro Talsu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ināra Veismane. Talsos, tāpat kā Bauskā, ārējo pakalpojumu sniedzēju gatavotās pusdienas esot dārgākas nekā pašu skolu organizētās, taču, kā norāda I.Veismane, "lata robežās iespējams paēst".

Savukārt Rēzeknes pusē pilnīgi visu skolu ēdnīcas ir pašvaldības rokas, tāpēc skolām nav "jācīnās" ar ēdināšanas firmām un jāpakļaujas to interesēm, Dienai stāsta Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Dreilings. "Paši diktējam noteikumus, paši organizējam iepirkumus pašvaldībā un iepērkam produktus par mums izdevīgām cenām."

Kompleksās pusdienas Rēzeknes skolās maksā 70 santīmus, bez zupas – 56 santīmus. Šādas pusdienas saņem skolēni no 1. līdz 6. klasei, taču pēc tam skolēni varot izvēlēties starp kompleksajām pusdienām un ēdieniem no skolas ēdienkartes. "Cenas visās skolās ir vienādas. Un arī par kvalitāti neviens īpaši nav sūdzējies," teic A.Dreilings. Brīvpusdienas gan Rēzeknē, gan Talsu novadā saņem tikai 1. klašu skolēni.

Pretēja pieredze ir Cēsu novadā, kur pašvaldība ēdināšanas pakalpojumus iepērk. Kā Dienai pastāstīja Cēsu novada domes Izglītības nodaļas vadītāja Lolita Kokina, standarta pusdienu cenas Cēsīs svārstās no 67 līdz 80 santīmiem. Arī Cēsīs brīvpusdienas saņem tikai 1. klases skolēni, taču, ja ēdināšanai paredzētā nauda paliek pāri, skolas vadība, sadarbojoties ar atbalsta personālu, pusdienas bez maksas piešķir arī citiem sākumskolas vecuma skolēniem.

Izlietojot valsts budžetā paredzētos līdzekļus pirmās klases vecuma skolēnu ēdināšanai, pakalpojumu sniedzējiem jāievēro virkne prasību pusdienu ēdienkartes sagatavošanā. Ēdienkartē jāiekļauj pārtikas produkti, kas ir bagāti ar saliktajiem ogļhidrātiem, dārzeņi, augļi, olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti, piens, piena vai skābpiena produkti utt.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas