Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pusē Latvijas vēlēšanu iecirkņu diskriminē daļu sabiedrības

Karstais laiks, izpratnes trūkums par Eiropas Parlamenta darbu, piesaiste noteiktam iecirknim - tā politologi skaidro pilsoņu zemo aktivitāti EP vēlēšanās, kas sasniedza vien 30,25%. Taču kādai sabiedrības daļai puse valstī esošo balsošanas iecirkņu nebija pieejami - tie ir cilvēki ar pārvietošanās grūtībām, fizisko invaliditāti, kā arī tie, kuri ratiņkrēslā atrodas īslaicīgi, otrdien raksta laikraksts Diena

"Tas ir diskriminējoši. Daudzi cilvēki, kuri pārvietojas ratiņkrēslā, strādā un maksā nodokļus. Kāpēc tik demokrātiskā pasākumā kā vēlēšanas mēs nevaram iekļauties sabiedrībā, bet tā vietā visa diena jāpavada mājās, gaidot, kad atnesīs urnu?" retoriski vaicā invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā publicētajā vēlēšanu iecirkņu sarakstā vietas, kur vides pieejamība nodrošināta, bija īpaši iezīmētas. Savukārt cilvēki, kuriem nav interneta pieslēguma, šo informāciju varēja noskaidrot pa tālruni. "Ja konkrētajā iecirknī cilvēks ratiņkrēslā nevar iekļūt, viņš varēja to mainīt - elektroniski vai uzrakstot iesniegumu pašvaldībai. Otrs risinājums bija pieteikt balsošanu mājās," variantus uzskaita CVK pārstāve Kristīne Bērziņa. Piemēram, vēlēšanu iecirkni šoreiz mainīja 7500 balsstiesīgo.

Bolis saka, ka ne visi iecirkņi, kas norādīti kā vides pieejamības prasībām atbilstoši, tādi arī izrādās: "Piemēram, novērots, ka vairumam uzbrauktuvju trūkst margu vai arī pašā ēkā iekļūt var, taču balsošana notiek otrajā stāvā, kurp ved tikai kāpnes. Pats to piedzīvoju iepriekšējās vēlēšanās - lai varētu nobalsot, darbiniecēm nācās nest zīmju komplektu, parakstu grāmatu un vēlēšanu urnu lejā. Turklāt tas skar arī māmiņas ar ratiņiem un seniorus, kam pārvietošanās ir apgrūtināta."

Vides pieejamība ir pašvaldību ziņā - tieši tās lemj, kurās sabiedriskajās ēkās ierīkot vēlēšanu iecirkņus, un saskaņo to ar CVK, kur savukārt uzsver, ka kopš pērnvasar notikušajām vietvaru vēlēšanām pieejamo iecirkņu skaits palielinājies par četriem procentiem. Tomēr no Eiropas Komisijas (EK) noteiktajiem vides pieejamības standartiem Latvija joprojām būtiski atpaliek - četros novados neviens iecirknis nebija pieejams cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām, gandrīz pilnībā diskriminēti tika Līgatnes, Babītes, Baltinavas un Ventspils novadu balsstiesīgie ar invaliditāti.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas rakstā Nav iespējams sasniegt urnu pašam otrdienas, 27.maija, laikraksta Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas