Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

PVD Dobeles novadā konstatē nelegālu suņu audzētavu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļu, veicot kontrolpirkumu kādā īpašumā Dobeles novadā, atklājis nelegālu Kaukāza aitu šķirnes suņu audzētavu ar 30 dažāda vecuma suņiem, informē dienestā.

Pārbaudē konstatēti ar dzīvnieku tirdzniecību saistīti pārkāpumi – kontrolpirkumā iegādātais kucēns nebija reģistrēts Lauksaimniecības datu centrā (LDC), veicot pirkumu netika izsniegti darījumu apliecinoši dokumenti, par tirdzniecību ar mājas (istabas) dzīvniekiem nebija informēts PVD.

Pārbaudē atklājies, ka ne tikai kontrolpirkumā iegādātais kucēns, bet arī vairāki citi suņi nav reģistrēti LDC, kā arī konstatēts, ka trim dzīvniekiem īpašnieks pašrocīgi veicis neatļautu ausu apgriešanu, kas ir traktējama kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, jo Latvijā šādu manipulāciju drīkst veikt medicīniskos nolūkos un tikai praktizējošs veterinārārsts nevis pats dzīvnieka īpašnieks.

Par konstatēto uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lieta.

PVD atgādina, ka ar dzīvnieku pavairošanu un tirdzniecību drīkst nodarboties personas, kuras ir apmācītas dzīvnieku labturības jomā, nodrošinot vairāku normatīvajos aktos noteiktu prasību izpildi, tostarp:

  • vienam dzīvniekam nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens gadā;
  • suņiem jābūt čipētiem un reğistrētiem LDC; šķirnes dzīvniekiem jābūt ierakstītiem Latvijā reğistrētas šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas ciltsgrāmatā;
  • kucēnam, kas tiek pārdots, jābūt reģistrētam LDC uz atsavinātāja vārda; notiekot īpašnieka maiņai, dzīvnieks jāpārreģistrē, LDC reģistrā norādot jauno īpašnieku;
  • dzīvniekiem jābūt vakcinētiem pret trakumsērgu;
  • suni, kopā ar mājas (istabas) dzīvnieka pasi, jaunajam īpašniekam var atdot ne ātrāk kā pēc dzīvnieka astoņu nedēļu vecuma sasniegšanas; kaķi un mājas sesku, kopā ar vakcinācijas apliecību, ne ātrāk kā pēc desmit nedēļu vecuma sasniegšanas;
  • par tirdzniecību ar mājas (istabas) dzīvniekiem jāinformē PVD.

 

Ja nav plānots nodarboties ar dzīvnieku pavairošanu un tirdzniecību, lai nepieļautu dzīvnieku nekontrolētu vairošanos, dzīvnieku iesakām sterilizēt vai kastrēt.

Aicinām arī pircējus būt uzmanīgiem – iegādājoties suni, pārliecināties, ka dzīvnieks ir sasniedzis nepieciešamo vecumu, ka tas ir čipēts un reģistrēts LDC, ka dzīvniekam veiktas visas nepieciešamās vakcinācijas un līdzi tiek doti pavaddokumenti. Turklāt, lai pretenziju gadījumā varētu pierādīt pirkuma faktu, jābūt pirkumu un maksājumu apliecinošam dokumentam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas