Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidījums: Kurzemē novērotos mobilo sakaru traucējumus, iespējams, radījusi Krievijas ierīce

Īsi pirms Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām Zapad 2017 Kurzemē novērotos mobilo sakaru traucējumus, iespējams, radījusi moderna Krievijas ierīce Baltijas jūrā, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Saeimas Nacionālās Drošības komisijas (NDK) deputāti šonedēļ esot iepazīstināti ar Militārās izlūkošanas dienesta (MID) ziņojumu. Tajā esot izvirzīta versija, ka spēcīga Krievijas sakaru slāpētāja radītie traucējumi bijuši mērķēti uz tobrīd Ēlandes salā notikušajām Zviedrijas militārajām mācībām Aurora 17, bet patraucējuši arī sakarus Latvijā, Kurzemes piekrastē.

Kā vēstīja raidījums, lai iejauktos mobilo tīklu frekvencēs, Krievijas armijas rīcībā ir vesels ieroču arsenāls - gan stacionārās iekārtas, kas spēj ietekmēt frekvences pat līdz 500 kilometru attālumam, gan kuģi, kas var braukt lēni gar krastu un ietekmēt objektus valsts iekšienē, gan arī mazi bezpilota lidaparāti jeb droni, kurus ir grūti pamanīt pat ar radariem uz zemes.

Latvijas bruņotie spēki 1.septembrī esot piefiksējuši Krievijas karakuģi Serpukhov 563 sešu jūras jūdžu attālumā no mūsu valsts teritoriālajiem ūdeņiem. Šis esot viens no jaunākajiem Baltijas flotes kuģiem, kuru varot aprīkot ar visa veida papildu tehniku, arī sakaru slāpēšanas ierīcēm.

Dienu iepriekš, 30.augustā, Latvijas Mobilais telefons un Tele 2 ziņojuši valsts uzņēmumam Elektroniskie sakari, ka Kurzemes piekrastē mobilo sakaru torņos ir pārtraukta saziņa 900 megahercu frekvencē.

Kā atcerējās Elektronisko sakaru Tehniskā departamenta direktors Māris Aleksandrovs, no mēraparātu rādījumiem bijis skaidrs, ka traucējumu avots nāk no jūras puses. "Spriežot pēc mūsu aparatūras, pēc operatoru sniegtās informācijas, pēc traucētajām bāzes stacijām, varēja saprast, ka šis te traucējumu avots pārvietojas. Varētu pieņemt, ka būtu kuģis," raidījumam skaidroja Aleksandrovs.

Tai pašā laikā zviedru portāls Metri esot ziņojis, ka pie ziemeļu Ēlandes krastiem parādījies 5-6 metrus garš nezināms lidojošs objekts, kas izbiedējis vietējos iedzīvotājus.

Kā vēstīja raidījums, saskaņā ar MID ziņojumu NDK, Latvijas piekrastes mobilie sakari cietuši tādēļ, ka Krievija mēģinājusi "izsist no ierindas" iekārtas Ēlandes salā. Dienests gan piekodinājis, ka šīs ziņas ir neapstiprinātas un vēl pārbaudāmas.

Dažas dienas vēlāk Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) laikrakstam Washington Post paziņojis, ka Latvija varētu būt cietusi no plašāka uzbrukuma, kas bijis vērsts pret Zviedriju. "Mūsu varasiestādes analizē versiju, ka komunikāciju negadījumam, kas radies Zapad mācību laikā pret Ēlandes salu, bijusi tieša ietekme Latvijā," laikrakstam teicis ministrs.

Rinkēvičs uzskata, ka, ja oficiāli apstiprināsies Krievijas iejaukšanās Latvijas mobilajos sakaros, un ja Krievija šādu rīcību atkārtos, tad ir iespējams runāt par NATO līguma 5.panta iedarbināšanu, jo kopš 2015.gada uzbrukums valsts komunikāciju sistēmām esot uzbrukums valstij.

Top komentāri

tieši tā
t
Priekš kam tad tie vaņkas vazājas gar mūsu krastiem? Tikai lai čakarētu.
Lass
L
Atkal veco zinu atkarto no jauna!Krievija,Krievija.Ista sizofrenija!Jau so zinu jau atsauca!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas