Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Raidījums: Pastāv bažas par Labdaris.lv saziedotās naudas izlietojumu (papildināts 22:54)

Pazīstamās labdarības organizācijas Labdaris.lv darbība ir necaurspīdīga, attieksme pret klientiem – neētiska un saziedotas naudas ceļš neskaidrs, atklāj LTV raidījums de facto.

Labdaris.lv mājaslapā vāc palīdzību vairāk nekā 40 projektiem, pērn organizācijai saziedoti gandrīz 200 tūkstoši eiro. Taču šīs naudas liktenis līdz galam nav skaidrs. Populārākais ziedošanas veids – telefona zvans. To arī visvairāk reklamē Labdaris. Taču pie visiem personīgiem palīdzības lūgumiem ir viens un tas pats telefona numurs un nauda nonāk kopīgā katlā, to atzīst arī organizācijas vadītājs Aleksandrs Čistovs. Viens no bijušajiem Labdara klientiem sarunā ar de facto norādīja – tā arī nav saņēmis līdzekļus, ko viņam ziedoja ar telefona starpniecību.

Līgums, ko Labdaris.lv noslēdz ar saviem klientiem, pieļauj iespēju, ka klientiem saziedotie līdzekļi tiks lietoti ne tikai nepieciešamās operācijas, rehabilitācijas vai medikamentu apmaksai, bet arī citiem izdevumiem. Vienošanās arī paredz, ka ja ziedojuma saņēmējs to pārkāpj, cilvēkam saziedotie līdzekļi paliks organizācijai. Viens no bijušajiem organizācijas klientiem, kas vēlējās palikt anonīms, de facto atklāj: "Cilvēki baidās aiziet, jo zin, ka Labdaris atņems to naudu, kas jau savākta. Viņi saka – ja jūs aiziesiet, nauda paliks citam cilvēkam."

Un pārkāpt līgumu ir ļoti viegli. Ja Labdara pienākumi ir vien daži, tad klientam ir veselas divas lapas ar stingriem nosacījumiem. Tostarp – ir liegts sarunāties ar žurnālistiem bez Labdaris.lv pārstāvja klātbūtnes.

de facto norāda, ka nav skaidrs arī tas, kā apmaksā organizācijas aktīvistu un arī paša Aleksandra Čistova algas. Faktiski organizācijas brīvprātīgie ir nodarbināti citos Čistovam piederošajos uzņēmumos. Sarunā ar LTV uzņēmējs stāsta, ka nodarbojas ar "dažādiem projektiem", taču kas tie ir, viņš neatklāj.

Iepriekšējais Aleksandrs Čistova labdarības projekts, biedrība Varonis, iedzīvojās vairāk nekā 30 000 eiro nodokļu parādos, to apmaksai pat lūdza ziedojumus, turklāt algām  un telpu īrei tērēja daudzkārt vairāk ziedotāju naudas, neka to labdarības organizācijai atļauj likums. 

de facto ir zināms par daudziem gadījumiem, kad palīdzība nelaimē nonākušajiem vairs nebija vajadzīga vai situācija mainījusies, bet līdzekļi joprojām vākti. Daudzi no tiem vēl šonedēļ atradās organizācijas mājaslapā. Piemēram, vienam zēnam ir sagādāts lūgtais  aprīkojums, specializēto pārtiku no šī gada apmaksā valsts, taču līdzekļu vākšana tiem joprojām tika veikta. 

Organizācija palīdz arī Krievijā dzīvojošajiem. de facto novēroja, ka vienā gadījumā slimā bērna māte sociālajos tīklos ir paziņojusi, ka līdzekļi operācijai ir atrasti, bet Labdaris naudas vākšanu mājaslapā turpināja vēl 10 dienas. Organizācijas vadītājs sarunā ar de facto norāda – visticamāk viss minētais esot pārpratums un informācija tiek aktualizēta.

Labdarības organizācijas pārstāvji pēc sižeta parādīšanas ēterā svētdienas vakarā norāda, ka "tas satur nekorektu, vienpusīgu un nomelnojošu informāciju par labdarības fondu un var ievērojami apgrūtināt palīdzības sniegšanu grūtībās nonākušajiem."

Pievienota pēdējā rindkopa 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas