Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Raidījums: Vairākos muzejos konstatē būtiskus ugunsdrošības pārkāpumus

Pēc ugunsgrēka Rīgas pilī pārbaudot 267 kultūras un vēstures objektus - muižas, pilis un muzejus - visā Latvijā, ugunsdrošības pārkāpumi konstatēti, cita starpā, Kara muzejā, Sporta muzejā un Jāzepa Vītola muzejā, svētdien ziņoja LNT raidījums „Top 10”.

Kara muzejā bijusi ar krēsliem nobloķēta evakuācijas izeja un divi dūmu detektori nav bijuši kārtībā, no tiem viens atradies pie apakšīrniekiem pagraba kafejnīcā.

Sporta muzejā, kur glabājas arī olimpiešu zelta medaļas, konstatēta elektroinstalācijas pretestības mērījumu neveikšana un nav bijusi koka konstrukciju apstrāde ar pretaizdegšanās materiālu. 

Abiem muzejiem piemērots naudas sods un abi muzeji inspektoru slēdzienu ir apstrīdējuši un cer, ka naudas sods nebūs jāmaksā. 

Sporta muzeja direktore Agra Brūna norāda, ka muzeja pārstāvji tagad novērš trūkumus un uzskata, ka tā jau trūcīgajam muzejam naudas sods bijis lieks, varēja iztikt ar brīdinājumu. „Viņi vienu reizi bija un mēs nebijām gatavi. Es jau arī teicu, ka pirmo reizi varēja brīdināt un dot kādu laiku sakārtot šos jautājumus,” norāda Brūna.

Jāzepa Vītola muzejs ir pieskaitāms tiem, kas savulaik nodedzis līdz pamatiem. Tas notika 1988.gadā. Taču drīz pēc tam kā Fēnikss ar iedzīvotāju atbalstu pajaunam cēlies no pelniem. Tagad līdzekļu trūkuma dēļ vēsture var atkārtoties, skaidro muzeja direktore Ineta Rieniece. Atjaunošanas laikā no galīgi nesagatavotiem materiāliem, galīgi nepārdomāti steigā būvētajai ēkai inspektori atklāja vairākus ugunsdrošības pārkāpumus. Pie krāsns nebija tagad uzliktā metāla plāksne, elektrības vadiem nav veikti pretestības mērījumi un ugunsdzēsības balonu pildījums bija jāatjauno.

Muzeja gada budžets ir 7000 latu, no kuriem ir jānodrošina ne tikai darbinieku algas, bet ēkas uzturēšana un ekspozīciju sagatavošana un popularizēšana. Tāpēc muzeja pamatfunkcijas sanāk nodrošināt kā laimes spēlē – rakstot projektu pieteikumus.

Ugunsdzēsēji uzsver, ka vairumā gadījumu iestāžu vadītāju atruna par naudas trūkumu nevar būt par iemeslu. „Skatīties, lai būtu evakuācijas zīmes, norādes, lai cilvēki zinātu, kur iziet, lai būtu atbildīgais par ugunsdrošību, lai personāls zinātu ko darīt, ja ir izcēlies ugunsgrēks, nu tas daudz līdzekļus neprasa,” skaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere.

Neizmērīta elektrības vadu pretestība vai koka konstrukciju pret degšanas pārklājuma savlaicīga neatjaunošana var šķist ne pārāk nopietni pārkāpumi. Tomēr, kā rāda ugunsdzēsēju pieredze, tieši šķietami sīkumi summējoties parasti ir par iemeslu nopietnai nelaimei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas