Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

RAKUS vadītājs: Nevar izslēgt jaunu Covid-19 vilni, tāpēc jācer uz augstāku vakcinācijas aptveri

Jaunu Covid-19 izplatības pieauguma viļņu parādīšanos nevar izslēgt, tāpēc jācer uz augstāku vakcinācijas aptveri saslimstības pieauguma novēršanā, intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes pauda Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

RAKUS vairāk nekā gadu bija vadošā Covid-19 slimnīca valstī, ārstējos vairāk nekā 4000 Covid-19 pacientu, skaidroja Paeglītis. Patlaban situācija ir daudz labāka un šādu pacientu ir teju četras reizes mazāk nekā ziemā un pavasara sākumā, kad bija sasniegts stacionēto skaita pīķis.

"Izskatās, ka kaujā pret Covid-19 patlaban mūsu pusē ir pārsvars, bet nevar teikt, ka uzvarēts viss karš," brīdināja Paeglītis.

Paeglīti akcentēja, ka nedrīkst izslēgt jauna Covid-19 viļņa parādīšanos. "Ļoti ceram, ka rudenī situācija nepasliktināsies, bet nevar izslēgt, ka nāk vēl viens Covid-19 vilnis. Jācer, ka vakcinācijas aptvere būs lielāka un dos savu artavu, novēršot jaunu Covid-19 vilni," norādīja RAKUS vadītājs.

Viņš gan atzīmēja, ka demokrātiskā valstī jautājums par obligātu vakcināciju nav īpaši viennozīmīgi vērtējams, tāpēc uzsvars būtu jāliek uz skaidrošanas darbu. Sākoties mediķu vakcinācijai, RAKUS karantīnā esošo darbinieku skaits radikāli samazinājies. "Tas ir diezgan augsta vakcinācijas līmeņa rezultāts," norādīja slimnīcas vadītājs. Patlaban RAKUS vakcinēti aptuveni 70% darbinieku, savukārt ārstu vidū vakcinācijas aptvere pārsniedz 80%.

Pašlaik slimnīcā vērojams straujš neatliekamo pacientu plūsmas pieaugums. Neatliekamo pacientu skaits pieaudzis par 40%, sasniedzot pirms pirmskovida līmeni. Paeglītis skaidroja, ka tās ir sekas tam, ka iepriekš pacienti atlika ārstēšanos un vērsās pie mediķiem tikai neatliekamos gadījumos.

Iepriekš par Covid-19 gultām pārveidotās vietas slimnīcā patlaban tiek pārprofilētas citiem pacientiem, tādējādi nodrošinot iespēju palīdzēt ievērojami plašākam pacientu lokam. Vidējā gultu noslodze slimnīcā ir ap 70%, kas ir līdzīga tam, kā bija līdz Covid-19 laikam. Tomēr šajā situācijā ir jāsaprot, ka slimnīcas darbinieki, kas pandēmijas laikā strādājuši ļoti saspringtā režīmā, neizmantojot atvaļinājumus, ir diezgan noguruši. Tāpēc slimnīca mēģina nodrošināt, ka ka cilvēki var doties atpūsties.

Atkarībā no struktūrvienības RAKUS vakanču īpatsvars svārstās 10-15% robežās. Brīvo vietu skaits pieauga arī Covid-19 laikā, jo daudzi izlēma pamest darbu medicīnas jomā. Tāpēc liela cerība tiek likta uz jauno mediķu atalgojuma sistēmu.

"Ļoti ceram uz valdības atbalstu, lemjot par nākamā gada budžetu, lai varētu ieviest jauno atalgojuma sistēmu, kas ir daudz labāka un saprotamāka," sacīja Paeglītis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas