Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Armands Rasa 2013.gadā

Rasa nav zinājis par Bunkus piedāvātajiem ziedojumiem politiķiem

Trasta Komercbankas (TKB) likvidators Armands Rasa nav bijis informēts par to, ka šonedēļ Rīgā noslepkavotais maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus savulaik piedāvājis "ziedojumus" politiķiem apmaiņā pret balsojumu, kas ļautu Rasam ieņemt attiecīgo amatu, aģentūrai LETA apgalvoja pats likvidators.

Kā sestdien, atsaucoties uz Saeimas deputātu Kārli Seržantu (ZZS), vēstīja raidījums TV3 ziņas, Bunkus savulaik ticies ar Seržantu un piedāvājis viņa politiskajam spēkam "ziedojumus" apmaiņā pret balsojumu, kas ļautu likvidējamās TKB administratora amatā nokļūt Rasam.

Rasa gan uzskata, ka politiķim nepiedienas ko tādu apgalvot, īpaši tāpēc, ka šādai rīcībai bija vesels gads, kura laikā, ja tiešām kas tāds būtu noticis, viņam bija visas iespējas to darīt publiski zināmu.

Vienlaikus Rasa norādīja, ka šajā gadījumā būtiski ir ņemt vērā arī Kredītiestāžu likuma grozījumu pieņemšanas apstākļus kopumā. Brīdī, kad Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) lūdza vai bija jau tiesā iesniegusi prasību par likumprojekta iepriekšēju atcelšanu, Nacionālās apvienības atsevišķi deputāti nāca klajā ar priekšlikumu, ka atsevišķi formāli trūkumi varētu liegt Rasam ieņemt šo amatu, un par šiem trūkumiem varēja zināt tikai "slēgts personu loks", sacīja Rasa.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Kredītiestāžu likuma grozījumi tika pieņemti tāpat, neatkarīgi no "esošiem, neesošiem, izdomātiem vai neizdomātiem" centieniem. Un no laika, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis nodeva likumprojektu otrreizējā caurlūkošanā, līdz brīdim, kad tika pieņemti likuma grozījumi, FKTK turpināja viņu nominēt, zinot iespējamo neatbilstību - tas viss tika jau vairakkārt iztirzāts, sacīja Rasa.

Šī iemesla dēļ viņš nesaprot, kāpēc dažas dienas pēc "traģiskā notikuma" kādam ir "jānāk klajā ar šādu apgalvojumu, kad pat nav iespējams vairs pajautāt viedokli". Rasa uzsvēra, ka nav bijis klāt šiem notikumiem un nezina, vai šāda Bunkus tikšanās ar Seržantu notikusi un kas tajā ticis pārrunāts.

Rasa nenoliedza, ka ticies ar Intu Dālderi, lai runātu par grozījumiem, turklāt Rasa paudis, ka nevis vēlas kļūt par TKB administratoru, bet gan norādījis, ka grozījumi bija bīstami un defektīvi konkrētajam brīdim, radot situāciju, kad likums var tikt pielāgots jebkuram cilvēkam.

Vienlaikus Rasa atzina, ka nevar zināt par to, vai Bunkus tiešām vedis šādas sarunas, tomēr apšauba šādu scenāriju. "Mēs tajā laikā, kad runa bija par gatavošanos šim iespējamam procesam, centāmies atsevišķiem politiskiem spēkiem stāstīt par nejēdzību. Mums [iesaistītajiem] bija noruna, ka sarunām jānotiek likuma ietvaros - ar pārliecināšanu, izstāstīšanu un viedokļu paušanu," uzsvēra Rasa, kuram jau no sākta gala bijušas "sarkanās līnijas jebkādu neētisku darbību veikšanai".

Rasa tomēr nevar garantēt, ka visi cilvēki ievēro viņa uzstādījumus, turklāt viņam liekas "nejēdzīgi" par to runāt, kad kopš Bunkus nāves pagājušas tikai dažas dienas.

Uz jautājumu, vai Rasam bija informācija, ka viņa palīdze Zanda Kokare-Rode ir iepriekšējā TKB administratora Ilmāra Krūma pilnvarotā persona, viņš norādīja, ka precīzas detaļas neatceras, tomēr viņš esot zinājis, ka Kokare-Rode bija daļa no Krūma komandas.

Rasa sacīja, ka godprātība un taisnīgums vienmēr bijuši galvenie principi, un Kokare-Rode tika izskatīta kā sadarbības persona, lai pēctecības nolūkā saglabātu vismaz vienu kontaktpersonu, jo visi iepriekš iesaistītie cilvēki atteikušies strādāt šajā procesā.

Vienlaikus Rasa joprojām nekomentē neko saistībā ar Bunkus slepkavību, jo, viņaprāt, tā nav pieklājīga rīcība.

Jau ziņots, ka Bunkus savulaik ticies ar Saeimas deputātu Seržantu un piedāvājis viņa politiskajam spēkam "ziedojumus" apmaiņā pret balsojumu, kas ļautu likvidējamās TKB administratora amatā nokļūt Rasam, sestdien, atsaucoties uz Seržantu, vēstīja raidījums "TV3 ziņas".

Tolaik Saeimas darba kārtībā bija pretrunīgie grozījumi Kredītiestāžu likumā, kas banku likvidatoriem paredzēja noteikt prasības, kurām Rasa neatbilstu. Tas nozīmē, ka pēc likuma grozījumu pieņemšanas un stāšanās spēkā Rasa nevarētu tikt iecelts par TKB administratoru Krūma vietā.

Top komentāri

ļuļa
ļ
kāds vispār tic, ka par personu var dot kukuļus, personai pašai par to neko nezinot??? aļo, par cik stulbiem jāuzskata cilvēki, lai ko tādu apgalvotu?
Hiēnu cīņas un dzīres
H
Latvijā ir vairākas juristu profesijas, kurām ir ielobēti nenormāli labvēlīgi nosacījumi grābt naudu. Augšgalā ir maksātnespējas administratyori, tiesu izpildītāji un notāri.
Rasa ir blēdis
R
Viņam viss, kas traucē, ir formāli šķēršļi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas