Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rasmusens: NATO mācības Steadfast Jazz 2013 – signāls pēc pieprasījuma

Vērienīgās NATO mācības Steadfast Jazz 2013 nav domāts kā signāls kādai konkrētai valstij, tas drīzāk ir signāls pēc pieprasījuma, trešdien preses konferencē Ādažos žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Arī Baltijas valstu prezidenti noliedza, ka alianses mācības būtu kā atbildes solis Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām mācībām Zapad 2013. Pēc Baltijas līderu teiktā mācības tikai pārbauda NATO spēku gatavību un spēju izpildīt savas saistības. 

"Jā, jā, jā," sacīja katrs no Baltijas valstu prezidentiem taujāti, vai savulaik izteiktais pieprasījums pēc aizsardzības plāniem ir izpildīts. 

Rasmusens uzvēra, ka NATO spēki spēj aizsargāt jebkuru alianses dalībvalsti un novērst draudus.

NATO ģenerālsekretārs skaidroja, ka nav būtisku iemeslu kādēļ vērienīgās mācības tiek rīkotas tieši šeit. Tās varot tikt organizētas jebkurā no dalībvalstīm, piemēram, 2015.gadā tādas notikšot Itālijā, Spānijā un Portugālē. "Galvenais princips, ka strādājam visi kopā," teica Rasmusens. Atbildot uz žurnālistu jautājumu viņš atzina, ka fakts, ka sarūk alianses dalībvalstu atvēlētie līdzekļi aizsardzībai, raisa bažas, taču ik reizi viesojoties dalībvalstu galvaspilsētās viņš aicina valdības darīt visu, kas to spēkos, lai aizsardzības budžets būtu pietiekams NATO gatavības uzturēšanai.

Rasmusens uzteica Igauniju, kura aizsardzībai jau atvēl 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), vienlaikus arī Lietuvā un Latvijā, kuras vēl tikai plāno aizsardzībai atvēlēt 2% no IKP, ģenerālsekretārs saskata ļoti spēcīgu vēlmi ieguldīt nepieciešamos resursus. 

Diena.lv jau vēstīja, ka Ādažu bāzē sestdien, 2.novembrī, sākās vērienīgās NATO un partnervalstu mācības Steadfast Jazz 2013, kas ilgs līdz sestdienai, 9.novembrim. Mācības, kurās piedalīsies teju visas NATO dalībvalstis, kā arī partnervalstis - Somija, Zviedrija un Ukraina - norisināsies Baltijas valstīs un Polijā. Latvija, kurā atradīsies NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs, būs galvenā komandvadības mācību norises vieta, savukārt Polijā norisināsies lauka vingrinājums.

Steadfast Jazz mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus - augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014. gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas