Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Reāla ilgstošā bezdarba nav! Ir nevēlēšanās strādāt

Tas ir mīts! Ilgstošo bezdarbnieku, vismaz reģionos, kur ir attīstīta ražošana, nav. Ir nevēlēšanās strādāt. Uzņēmējiem trūkst darbaroku, grūti atrast cilvēkus, kas patiesi vēlētos strādāt, neskatoties uz to, ka valstī ir 11,8% liels bezdarbs, teic Dienas aptaujātie pašvaldību un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) speciālisti. Bijusī aģentūras direktore Baiba Paševica pat norāda, ka ar ilgstošajiem bezdarbniekiem būtu jāstrādā nevis nodarbinātības speciālistiem, bet ekspertu brigādei ar sociālajiem darbiniekiem, ārstiem un psihologiem.

To parādīja arī Dienas veiktais pētījums. Žurnāliste, uzdodoties par zviedru elektroinstalāciju uzņēmuma pārstāvi, darbinieku meklējumos apzvanīja vairākas NVA filiāles un pārliecinājās - lai gan bezdarbnieku rindas ir garas, drošas atbildes, ka uzņēmumam tiks nodrošināti 30 mazkvalificēti strādnieki, nav. Ir novadi, kur cilvēki noilgojušies pēc darba, tomēr dažos nav tādā izmisumā, lai ķertos pie darba par minimālo atalgojumu. Gluži vienkārši daudzi reģistrējušies bezdarbniekos, lai iegūtu statusa sociālās priekšrocības, uz citiem nevar paļauties - viņi ir vienas dienas strādnieki, ieslīguši, piemēram, alkohola atkarībā. Vēl citi nevēlas strādāt mazkvalificētu darbu.

Labklājības ministrijas Darba departamenta vecākā eksperte Daina Fromholde gan Dienas veikto pētījumu kritizē, sakot, ka eksperiments uzsākts ar iepriekšēju pārliecību par iegūstamo rezultātu. Viņa uzsver: «Piedāvājums bija radīts apzināti nepievilcīgs, piedāvājot minimālo algu arī augstākas kvalifikācijas darbiniekiem, tajā skaitā elektriķiem, ne tikai palīgstrādniekiem.»

Citādās domās ir bijusī NVA direktore Baiba Paševica. Viņasprāt, mazkvalificēts strādnieks nemaz uz augstāku atalgojumu nevar pretendēt. B. Paševica uzsver, ka bieži cilvēks negrib strādāt, jo ir vai nu pieradis pie pabalstiem, vai arī cilvēkam ir nelegāli ienākumi - alga aploksnē. Saņemot algu aploksnē, ir iespēja saņemt arī pabalstu, tādējādi palielinot savus ikmēneša ienākumus. Akmeni darba devēju lauciņā met arī Evita Tauriņa, CV onlain personālatlases speciāliste. Viņa norāda, ka joprojām, atsaucoties uz krīzi valstī, darba devēji piedāvā neadekvāti zemu atalgojumu. Tauriņa novērojusi, ka darba ņēmējs nav ieinteresēts strādāt par mazu algu - viņš labāk izvēlas braukt uz ārzemēm. Savukārt darba devējs nevēlas maksāt vairāk - atrod citu strādnieku, kurš būs gatavs strādāt par minimālu atalgojumu.

Analizējot Dienas pētījuma rezultātus, aptaujātie eksperti norāda, ka bezdarbnieki jāiedala divās grupās - darba meklētājos un ilgstošajos bezdarbniekos. Ar pēdējiem NVA darbiniekiem nevajadzētu saskarties vispār, jo šie cilvēki neesot ieinteresēti strādāt - atzīst nozares eksperti. Jāveido īpašas ekspertu brigādes, kuru uzdevums būtu motivēt cilvēku darbam. Psiholoģe Benita Griškeviča, kura strādājusi ar bezdarbniekiem, gan iebilst, ka ekspertu vienība situāciju neatrisinātu. Viņasprāt, vislabāk grūtībās nonākušo problēmas redz pašvaldības cilvēks, kurš var izvērtēt, kā palīdzēt grūtdienim - piedāvāt pabalstu vai citādi motivēt darbam.

Top komentāri

Padumjā Latvija
P
"To parādīja arī Dienas veiktais pētījums. Žurnāliste, uzdodoties par zviedru elektroinstalāciju uzņēmuma pārstāvi..." . Smalki paņirgājās par Latvijas iedzīvotājiem. . Vai ar to jāsaprot, ka Diena uzsākusi informatīvu kampaņu "Par brīvu Latviju no cilvēkiem?" Brauks taču projām vēl vairā - 20 gadus valdība cenšas dabūt visus ārā, tagad arī mēdiji piebalso - vot sliņķi tādi, negrib strādāt par 60 lašiem.
Anniņa
A
Nepiekrītu. Ja no minimālās algas puse jāizdod par transportu, otra puse paēšanai 1x dienā - tad tiešām no šāda darba nav nekādas jēgas!!! Bet ja vēl ir bērni? Bet ja apavi cauri? Bet ja zobs sāp? Tad jau labāk nestrādāt par to mazo naudiņu - bet iekopt dārziņu - i ēdamais izaugs, i apavi ietaupīsies. Ar sāpošu zobu gan būs grūtāk sadzīvot...
Mika
M
Izrādās Latvijā ir reģioni, kur ir attīstīta ražošana! Jipī! Būtu labi, ja Diena norādītu, kur tie ir, domāju, ka daudzi pārceltos tur uz dzīvi, lai varētu strādāt un saņemt normālu algu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas