Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Recepšu zāles brīvpieejā: Grēko gan tirgoņi, gan aptiekas

Ceļi, kas ved pie recepšu zālēm, ir dažādi - grēko farmaceiti, kooperējas pacienti un iedzīvojas nelegālie tirgoņi. Reizēm var šķist, ka recepte ir vien tāda lieka formalitāte, kas visiem sarežģī dzīvi, taču patiesībā šis nelielais papīra gabals pasargā no komplikācijām un nāves, kas var rasties, piemēram, lietojot nepareizas medikamentu devas. Divu dienu laikā Dienai netraucēti izdevās iegūt pieeju deviņām recepšu zālēm.

Marta beigās Valsts policija publicēja ziņu, ka notvērusi sievieti, kas tirgoja viltotas Viagras tabletes. Pāris stundu vēlāk arī Dienai izdevās atrast sludinājumu, kur kāds anonīms pārdevējs piedāvā šīs zāles. Zvanot uz tekstā norādīto tālruni, atskan laipna un ļoti runātīga vīrieša balss. Uz jautājumu par to, vai vēl var nopirkt minēto medikamentu, tūlītēji tiek sniegta apstiprinoša atbilde ar piebildi, ka tās ir īstas un nudien strādājot. "Par mīlas priekiem vairs nebūs jāsatraucas," apgalvo balss klausulē.

Neskatoties uz plašo tīmekļa vidi, zāles tomēr biežāk iegādājas aptiekās. Taču izrādās, ka arī tās nav bez grēka. Septiņās no desmit nejauši izvēlētām aptiekām recepšu zāles bez receptes iegādāties izdodas visai viegli. Dažās taujā pēc apliecinājuma, ka medikaments tiešām nepieciešams, taču atradās arī vietas, kur pietika vien pateikt nosaukumu un samaksāt.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5. aprīļa, laikrakstā Diena!

Top komentāri

Daudzi cilvēki jau zin, kādas zāles
D
jo lieto tās gadiem ilgi. Bet, lai pie tām piekļūtu, ir nepieciešams regulāri apmeklēt ģimenes ārstu, kuram šī zāļu izrakstīšanas procedūra ir nepieciešama, lai saņemtu no valsts vai pacienta naudu par vizīti.
Kārlis
K
Diena! Kaunējušies būtu!!! Vienas Vagras sensācijas dēļ esat gatavi iet pāri līķiem? Jā, tieši tā, drīzāk dzīvība būs apdraudēta, ja, piemēram, cilvēks nedabūs sev vajadzīgo astmas vai hipertensijas preparātu, jo ārsts un recepte nav pieejami. Acīmredzot vai nu redakcija iet tikai pie viegli pieejamiem maksas ārstiem, vai jaunās meitenītes vispār nesaprot, ko nozīmē hroniski slimot un nonākt bezizejā, kad ir slikti, bet zāles beigušās un pie ārsta rinda pāris nedēļu garumā. Jums šķiet, ka cilvēki dzer zāles prieka pēc? Jums šķiet, ka viņi ir stulbi un nezina, kas viņiem vajadzīgs, ja gadiem ilgi lieto vienus un tos pašus medikamentus? Sensāciju kāres dēļ esat gatavi palikt zem sitiena cilvēcīgos aptiekārus, kam cilvēks svarīgāks par debilo sistēmu. Ja te vispār kaut kas ir aplams, tad tā ir sistēma, kas pat visvienkāršākās un nekaitīgākās zāles liek uz receptēm, lai tikai bezjēgā kontrolētu un iekasētu piķi. Cik cilvēkus jūs zina't, kas būtu miruši no neizrakstītu zāļu lietošanas? Varu saderēt, ka nevienu. Ir taču tik vienkārši pastaigāt pa Rīgas aptiekām un pēc tam lepoties ar "pētnieciskās žurnālistikas" sasniegumu, nevis pabraukt tālāk no Rīgas, kaut uz Latvijas austrumdaļu, kur pieeja ārstiem ir vienkārši KATASTROFĀLA. Ir tik vienkārši paķert uz muļķi aptiekārus, bet nelikties zinis par absurdo recepšu diktatūras sistēmu, mežonīgajām rindām, aprūpes nepieejamību utt. Diemžēl jūs šodien pilnībā zaudējāt manu cieņu un senu avīzes lasītāju.
erna
e
Var jau būt, ka grāko visi, tomēr visvairāk un viskaitīgāk cilvēkiem grēko tie, kas bremzē recepšu normālu (ilgtermiņa) izdošanu, jo lielai daļai ārstu, kas nopietni strādā un pazīst savus pacientus, šī ikmēneša rakstīšana ir laika tērēšana un apgrūtinājums. Man arī pēc receptēm iet cits cilvēks, kā te jau minēja. Kam no tā ieguvums?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas