Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Recepšu zāles internetā tirgo, acis nemirkšķinot

Sena vēsture 
Pašlaik no visām 824 licencētajām aptiekām Latvijā ir tikai piecas aptiekas, kas ir saņēmušas atļauju bezrecepšu zāles izplatīt internetā. Recepšu zāles šādā veidā nemaz nedrīkst tirgot. Taču, aplūkojot interneta dzīles, atrodas ne viena vien mājaslapa, kurā jebkurš anonīmi var iegādāties gan recepšu, gan bezrecepšu medikamentus. Pirms diviem gadiem uz šāda veida lapām uzdūrās arī biedrība Veselības projekti Latvijai un nodeva informāciju Veselības inspekcijai (VI), kas tālāk sazinājās ar Valsts policiju (VP). Tomēr interneta vietnes aizvien darbojas. Divu gadu laikā nav bijis iespējams pat slēgt domēnu. 

2014. gada maijā Veselības projekti Latvijai, veicot zāļu reklāmu uzraudzību, informēja VI par divām konkrētām mājaslapām, kurās nelikumīgi tiek tirgotas recepšu zāles un ir aizdomas arī par zāļu viltojumiem. (Diena šajā gadījumā izvēlas konkrēto interneta vietņu nosaukumus nepublicēt, lai neradītu lieku reklāmu.) Jūnijā biedrība no VI saņēma atbildi ar apstiprinājumu, ka abās interneta vietnēs konstatēta nereģistrētu recepšu zāļu un recepšu medikamentu izplatīšana. Pārkāpti arī reklāmas noteikumi, un iespējams preču zīmju viltojums. Informācija nosūtīta arī VP lietas apstākļu turpmākai noskaidrošanai. 

Septembrī biedrībai jautājot vēlreiz, kā veicas ar lietas virzību un kāpēc interneta vietne joprojām darbojas, inspekcijā atbildēja, ka "visticamāk, tiek vākta informācija par mājaslapas reālajām likumpārkāpumā iesaistītajām personām. Vienkārša lapas darbības pārtraukšana dos tikai to, ka uzradīsies jauna lapa un personas, kuras būtu jāsoda, tā arī nekad netiks atklātas". Tagad, kad pagājuši gandrīz divi gadi, abas interneta vietnes joprojām darbojas.  

Darbības nelīdz 

Lai saprastu, kas pa šo laiku noticis, Diena vērsās VI un noskaidroja, ka ir veikts atbilstības izvērtējums. Sākta arī administratīvās lietas izskatīšana, konstatējot neatbilstošu recepšu zāļu izplatīšanu. Lēmums nosūtīts Lietuvas pilsonim un uzlikts par pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kā arī informēt inspekciju par lēmuma izpildi, pievienojot apliecinošus pierādījumus. VI pārstāve Agita Antonāne gan piebilst, ka lēmums nosūtīts tikai pirms Lieldienām, tāpēc ir iespēja, ka vēl nav saņemts. Ja prasība netiks pildīta, vēstule tiks sūtīta mājaslapu uzturētājam, ja reakcija nesekos – arī Valsts policijai. Naudas soda apmēru inspekcijā gan uzreiz pateikt nevarēja. Šķērslis ir arī tas, ka attiecīgā persona nav Latvijas pilsonis. Inspekcijā apgalvo, ka šādā gadījumā lieta virzītos ātrāk.  

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis Dienai skaidro, ka šādos gadījumos bieži konkrētu lapu slēgšana ir apgrūtināta, jo to iespējams izdarīt tikai kriminālprocesā, taču lielākoties tirgotāji saucami tikai pie administratīvās atbildības. Tomēr nevar teikt, ka šādas lapas nav iespējams aizvērt – ir vairāki gadījumi, kad pēc administratīvā soda saņemšanas likumpārkāpēji paši pārtrauc nelegālo biznesu. Kā piemēru var minēt divus gadījumus, kad interneta lapās potencei.lv un e-aptieka.lv tika tirgoti potences medikamenti, bet pašlaik neviena no šīm abām lapām vairs nestrādā. Vienlaikus Sadovskis uzsver, ka no šo lapu uzturētājiem vērojama arī zināma pretdarbība – viņi cenšas maksimāli apgrūtināt policijas darbu, piemēram, lapas tiek reģistrētas ārvalstīs. 

Visu Annas Strapcānes rakstu Tirgo, acis nemirkšķinot lasiet pirmdienas, 4 aprīļa laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas