Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Reģistrēts piectūkstošais HIV pacients Latvijā

Šā gada jūnijā reģistrēts piectūkstošais inficēšanās gadījums ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV), portālu Diena.lv informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Latvijā HIV gadījumu reģistrācija sākta 1987.gadā.

"Patiesais HIV inficēto personu skaits Latvijā ir lielāks par oficiāli reģistrēto, jo daudz ir tādu cilvēku, kuri nav veikuši HIV testu un nezina, ka ir inficēti", stāsta LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta HIV/AIDS epidemioloģiskās uzraudzības un profilakses nodaļas vadītāja Inga Upmace.

Pēc Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra aprēķiniem Eiropas Savienībā katrs trešais cilvēks, kurš inficējies ar HIV, to nezina un līdz ar to zaudē iespēju saņemt nepieciešamo veselības aprūpi un savlaicīgi uzsākt ārstēšanu.

I.Upmace norādīja, ka Latvijā 42% inficēto cilvēku AIDS stadija tiek diagnosticēta jau pirmajā gadā pēc HIV infekcijas apstiprināšanas. Tas liecina, ka cilvēks jau vairākus gadus - piecus, septiņus vai pat desmit - ir bijis HIV nēsātājs, pats to nezinot, un, visticamāk, šajā laikā inficējis arī savus dzimumpartnerus vai personas, ar kurām kopā injicējis narkotikas.

LIC atzīmē, ka testēšanās aktivitātes samazinājušās pēdējo gadu laikā. Pērn par valsts budžeta līdzekļiem veikto izmeklējumu uz HIV skaits samazinājies par 27%, salīdzinot ar 2007.gadu.

Latvijā pirmie inficēšanās gadījumi ar HIV tika atklāti homoseksuāli orientētu vīriešu vidū, bet pirmais inficēšanās gadījums heteroseksuāla dzimumkontakta ceļā tika reģistrēts 1990.gadā, savukārt pirmā HIV inficētā sieviete atklāta tikai 1994.gadā, pirmais inficētais jaundzimušais - 1999.gadā.

Laikā, kad infekcija Latvijā izplatījās tikai seksuālo kontaktu ceļā, ik gadu tika reģistrēti vien daži jauni inficēšanās gadījumi. 1995.gadā tika atklāts pirmais inficēšanās gadījums narkotiku injicēšanas rezultātā un, sākot ar 1997.gadu, sekoja ļoti strauja infekcijas izplatīšanās starp injicējošiem narkotiku lietotājiem.

Maksimālais gada laikā reģistrēto HIV gadījumus skaits - 807 jaunatklāti HIV gadījumi - tika sasniegts 2001.gadā, turklāt 82% no tiem bija saistīti ar narkotiku injicēšanu. Sākot ar 2002.gadu, jauno HIV gadījumu skaits ir pakāpeniski samazinājies.

2010.gadā reģistrēti 274 jauni inficēšanās gadījumi ar HIV, no kuriem 54,4% notikuši dzimumkontaktu rezultātā, bet 31,4% narkotiku injicēšanas rezultātā.

Lai pasargātu gan sevi, gan partneri no inficēšanās ar HIV, LIC speciālisti iesaka veikt HIV testu un dzimumkontaktu laikā lietot prezervatīvu. Inficētajiem cilvēkiem atgādinām, ka HIV infekcijas ārstēšana tiek pilnībā apmaksāta no valsts budžeta līdzekļiem un šo specifisko pretvīrusu medikamentu pareiza lietošana ļauj saglabāt labu dzīves kvalitāti un dzimumpartneri pasargā no inficēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas