Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgai veido smalkus vaibstus

Vienots stils visas ielas garumā, dzīvības piepildīti skvēri, ērtāka iekāpšana sabiedriskajā transportā - tās ir tikai dažas izmaiņas, kas ieskicē Barona ielas jauno seju, ko ar lielu nepacietību gaida ne tikai iedzīvotāji, bet arī uzņēmēji. Pašreizējo neērtību fonā procesā iesaistītie sola, ka 2017.

gadā galvenie remontdarbi būs pabeigti. Tad par Rīgas galveno tirdzniecības un izklaides vietu varētu kļūt nevis tirdzniecības centri Alfa vai Spice, bet vesela iela, otrdien lasāms laikrakstā Diena.Barona ielas pārveidē iesaistījusies arī pieredzes bagātā ainavu arhitekte Helēna Gūtmane. Viņa Dienai ar iedvesmu klāsta daudzās idejas, ko iecerēts iestrādāt līdz ar ielas rekonstrukciju. Bruģis, kas tiks ieklāts ietvēs, ir speciāli dizainēts Barona ielai, un tam ir dots pat īpašs nosaukums - Bruģis Barons. Tas ir līdzīgs tam, ko var redzēt pie Dailes teātra, tomēr tā virsmas apstrāde ir pavisam citāda. Gūtmane uzsver, ka šajā projektā liels uzsvars tiek likts uz vietējo produktu un vietējiem cilvēkiem. Ne tikai bruģis tiek ražots Latvijā. Patlaban tiek attīstīta sadarbība ar vietējiem dizaineriem, un paredzēts, ka ielai ērtību radīs viņu veidotās ārtelpu mēbeles.

Gūtmane stāsta, ka Barona ielas garumā ir daudz tādu telpu, ko var izmantot skvēru iekārtošanai. "Viena no mūsu idejām ir uzrunāt visu šo telpu īpašniekus, lūdzot atļautu tās pārveidot līdzīgas Blaumaņa skvēram," viņa stāsta. Tiks pārveidota teritorija pie Daugavas sporta nama. Ir izskanējusi iniciatīva tur radīt laukumu, kas būtu veltīts basketbola vēsturei un personībām. Jau ir izveidots šī laukuma mets, un patlaban notiek pārrunas ar pašvaldības pārstāvjiem. Vērienīgas izmaiņas varēs novērot arī pie Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātes, kas atrodas otrpus Nacionālajai operai. Tur paredzēts izveidot lielu skvēru, jo ir pietiekami daudz līdz šim pienācīgi nenovērtētas zaļās zonas.

Notiekošās izmaiņas būs ne tikai grūdiens padarīt gaumīgas arī citas ielas, tās reizē veiks arī sociālu funkciju. Gūtmane uzskata, ka līdz šim ielu projektēšana notikusi samērā pavirši, neiesaistot plānošanā vietējos iedzīvotājus: "Šoreiz mēs nolēmām rīkoties citādi. Tas ir liels projekts, kas skar ne tikai lielas intereses, bet arī daudzu cilvēku emocionālo pasauli. Ir svarīgi tas, kā cilvēki redz un uztver to vidi, kur atrodas. Arī, ja mēs paši kaut kur izejam, mēs taču gribam izskatīties labi, pērkam jaunākas drēbes, rūpējamies, lai tās būtu tīras. Ja mēs satiekam cilvēku netīrās un vecās drēbēs, mums pret viņu veidojas attiecīga attieksme. Izskata kvalitāte ietekmē attieksmi, mūsu pašu labsajūtu. Līdzīgi ir arī ar ielu, īpaši, ja pa to pārvietojas daudz cilvēku. Ja tā iegūs jaunu drēbi, es ceru, ka cilvēku emocionālais stāvoklis kļūs labāks."

Vairāk lasiet laikraksta Diena otrdienas, 20.oktobra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas