Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgas dome sirsniņas novākt negrasās

Cīņa par to, vai bija pareizi Rīgas nosaukumā esošo garumzīmi aizstāt ar sirds simbolu, tik drīz nebeigsies. Kaut gan Valsts valodas centrs (VVC) pieņēmis lēmumu sodīt idejas autoru, uzrakstot administratīvā pārkāpuma protokolu, Rīgas domes (RD) Satiksmes departaments to grasās apstrīdēt, pirmdien ziņo Diena.

"Šī nav robežzīme, bet gan vides objekts," aicināta komentēt VVC lēmumu, atbildēja RD pārstāve Laila Īvāna. Viņa norādīja, ka neizprot VVC rīcību, piemērojot sodu, jo centra kompetencē neietilpstot jautājumi par vides objektiem. "Tas ir tāpat kā gliemeži, kas ir novietoti pie Okupācijas muzeja, tur ir uzraksti angļu valodā. Tas ir vides objekts, kam nav piemērojamas tās normas, kas oficiālai ceļa zīmei," klāstīja Īvāna un piebilst, ka Rīgai ir savas oficiālās ceļa zīmes, kas apzīmē apdzīvotas vietas robežu: "Tās ir tieši tādas pašas kā citās apdzīvotās vietās - melni burti uz balta fona."

VVC sodu piemēroja RD Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājam Krišjānim Peteram (Saskaņa), kaut gan sirsniņas popularizēšanā lielu iniciatīvu izrādījis tieši Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). Satiksmes departamenta preses sekretāre Ilze Dišlere norādīja, ka tieši šis departaments ir uzraksta pārveides iniciatīvas autors. VVC konkrētus uzvārdus un summas atsakās nosaukt, zināms, ka Peteram piespriestais naudas sods būs robežās no 35 līdz 140 eiro.

Tajā pašā laikā sirsniņas turpina rotāt Rīgas nosaukumu. Atbildīgie ierēdņi tās noņemt negrasās. "Sirsniņas nav noņemtas, jo nekāds lēmums vēl nav pieņemts," strupi atbildēja Dišlere un norāda, ka VVC ir uzrakstījis protokolu, bet lēmumu oficiāli vēl nav pieņēmis. Tiklīdz tas tiks izdarīts, departaments to pārsūdzēs.

Arī VVC pārstāve Laura Velzete-Skudra atzina, ka departamentam ir tiesības apstrīdēt centra lēmumu un, par spīti RD nostājai, viņa uzskata, ka VVC ir taisnība: "Šī zīme neatbilst latviešu valodas un literatūras normām, un tas ir Valsts valodas likuma pārkāpums. Runa ir par gramatiskajām formām, un šis simbols nekādā veidā neasociējas ar garumzīmi."

Savas iebildes publiski izteica arī uzraksta oriģinālās versijas autors mākslinieks Valdis Celms. Viņš Latvijas Radio norādīja, ka viens no būtiskiem pilsētas zīmoliem tiek transformēts degradācijas virzienā. "Tiek ievazāts kičs, tiek ievazāta bezgaumība, tiek ievazāta krāsa," viņš sacīja.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 22.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas