Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Rīgas pašvaldība nākamgad plāno 731,6 miljonu eiro lielus ieņēmumus

Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi 2014. gadā plānoti 731,6 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,1 % vairāk nekā 2013. gadā. Budžeta izdevumi plānoti 763,1 miljonu eiro apmērā, portālam Diena.lv pavērstīja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.  

No ieņēmumiem 78,3 miljonus eiro Rīgas pašvaldība ieskaitīs Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā citu Latvijas pašvaldību atbalstam. 

2014.gadā pašvaldība plāno nemainīgi saglabāt savas līdzšinējās prioritātes – izglītību, drošību, sociālo atbalstu,  infrastruktūras attīstību, kā arī prioritāri nodrošināt pasākumus, kas saistīti ar Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu. Lielākais finansējuma pieaugums  plānots ielu un tiltu remontiem.

Par visapjomīgāko investīciju projektu infrastruktūras sakārtošanā  kļūs Salu tilta rekonstrukcija. Papildu finansējums 6,5 miljonu eiro apmērā tiks iedalīts pilsētas ielu seguma atjaunošanai, kas uzskatāms par vislielāko šīs nozares budžeta palielinājumu kopš 2008. gada.

5,7 miljonu eiro paredzēts novirzīt iekškvartālu remontu programmas finansēšanai. 2013. gadā tika uzsākta Pārdaugavas mikrorajona pagalmu  sakārtošana, kur atjaunoja un izremontēja vairāk nekā  20 objektus. Nākamo labiekārtošanas darbu teritorija aptvers vairāk nekā 100 pagalmus Ķengaragā, Vecmīlgrāvī, Ziepniekkalnā un Juglā. Programmas ietvaros darbi turpināsies vēl četrus gadus, līdz visi pagalmi Rīgā būs sakopti.

Velotransporta attīstības programmai plānots iedalīt  237 000 eiro: plānota veloceliņu izveidošana  nobrauktuvē no Akmens tilta uz Uzvaras bulvāri, veloceliņa Vecmīlgrāvis-Vecāķi posms no Kalngales ielas līdz Atlantijas ielai, tiks pabeigts veloceliņš Centrs-Dārziņi, kā arī iecerēta divu jaunu veloceliņu Imanta-Bolderāja-Vakarbuļļi un Centrs-Ziepniekkalns projektēšana.

2014. gadā plānots palielināt policijas patruļu skaitu galvaspilsētas mikrorajonos. Aizvadīto gadu pieredze liecina par to lietderīgumu: pēc policijas patruļu skaita palielināšanas Daugavas labā krasta rajonos, 2013. gadā Purvciemā tika aizturēti vairāk nekā 800 likumpārkāpēju, Ķengaragā – vairāk nekā 700, Pļavniekos – vairāk nekā 600. 2014. gadā papildu resursi tiks piešķirti kārtības nodrošināšanai Pārdaugavas mikrorajonos  – Imantā, Iļģuciemā, Zolitūdē un Ziepniekkalnā.  Šim mērķim Rīgas Pašvaldības policijā tiks izveidotas 34 jaunas štata vietas un iegādāti transporta līdzekļi. Kopējais drošības nozares finansējums būs 16,5 miljoni eiro jeb 2,2% no visiem kopējiem izdevumiem.

Nākamajā gadā Rīgas dome pievērsīs īpašu uzmanību darba samaksai izglītības iestādēs. Mācību iestādēs viszemākās darba algas tiks palielinātas līdz minimālajai algai 320 eiro mēnesī un  papildus zemāk atalgotajām darbinieku grupām vēl par vidēji par 5%, auklīšu atalgojuma palielinājumam sasniedzot 50 eiro mēnesī (vai 16.3%). Sākot ar 1.janvāri, darba samaksa tiks paaugstināta arī pirmskolas iestāžu  pedagogiem – viņu ikmēneša ienākumi pieaugs par 28 eiro (19,68 latiem) un par 100 eiro mēneši pārsniegs valstī noteikto minimālo pedagoga algas likmi.

Lai risinātu  rindu problēmu uz vietām bērnudārzos, Rīgas pašvaldība jau vairākus gadus turpina sadarbību ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm. Programma ar katru gadu kļūst pieprasītāka un budžetā ir paredzēti papildus līdzekļi sadarbības paplašināšanai. Pavisam kopā Rīgā 2014. gadā vieta bērnudārzā tādējādi tiks nodrošināta  3493 bērniem - par katru bērnu pašvaldības līdzmaksājums būs 132 eiro (93 lati) mēnesī.  Tāpat arī Rīgas dome sniegs atbalstu privāto bērnudārzu apmeklējumam 347 pirmsskolas vecuma bērniem - ik mēnesi par katru bērnu no RD budžeta privātajam bērnudārzam tiks iemaksāti 178 eiro (125 lati). Pavisam kopā šai programmai plānotā summa ir 6,1 miljoni eiro. 

Kopumā izglītības jomai 2014.gadā tiks iedalīti 241,8 miljoni eiro, kas ir 32,2% no kopējiem  budžeta izdevumiem.

2014. gadā tiks pabeigta trīs sociālo māju celtniecība Imantas 8. līnijā. Kopumā šeit būs  290 sociālie dzīvokļi, veselības centrs un telpas sociālajam dienestam.  Ēkas būvētas pēc īpaša projekta, kas izstrādāts, lai pilnībā nodrošinātu komfortu sirmgalvjiem un ļaudīm ar īpašām vajadzībām. No pilsētas pašvaldības budžeta projekta realizēšanai iedalīti 5,2 miljoni eiro.

Gada pirmajos mēnešos pēc renovācijas tiks atklāts Rīgas 1. slimnīcas 22. korpuss – šeit būs deviņu ģimenes ārstu prakses vietas, kabineti medmāsām, bērnu ķirurgam, kā arī labiekārtotas telpas mātēm ar maziem bērniem. Turpat atradīsies arī dažādi procedūru kabineti. Taču slimnīcas renovācijas darbi ar to nav beigušies. Rīgas dome apņēmusies ieguldīt vēl 5 miljonu eiro mūsdienu prasībām atbilstoša ķirurģiskā bloka izveidē slimnīcas 8. korpusā, kurā paredzēts iekārtot sešas operāciju zāles, intensīvās terapijas nodaļu un sterilizācijas bloku. Celtniecības darbus plānots pabeigt 2014. gada rudenī. 2014. gadā pašvaldība finansēs arī Rīgas dzemdību nama telpu renovāciju.

Tāpat kā līdz šim, arī nākamgad lieli ieguldījumi plānoti skolu un bērnudārzu remontu programmā. Finansējuma kopējais apmērs ir 21.7 miljoni eiro, kas ir par 9,7 miljoniem eiro vairāk nekā  2013. gadā. 4,2 miljoni eiro tiks izlietoti O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas renovācijai, 3,6 miljoni eiro – skolas Lauku ielā 9 renovācijai, 4,3 miljoni eiro – skolu un bērnudārzu labiekārtošanai un sporta laukumu izveidei, 2,4 miljoni eiro – mācību iestāžu virtuves iekārtu renovācijai, 1,75 miljoni eiro – sporta un aktu zāļu remontam, 4,7 miljoni eiro – logu nomaiņai un ēku siltināšanai. 

Sociālajai aizsardzībai pašvaldība 2014.gadā paredzējusi izdevumus 83,4 miljoni eiro apjomā, kas ir 11,1% no Rīgas pamatbudžeta izdevumiem. No tiem sociālajiem pabalstiem – 24,3 miljoni eiro, sociālajiem pakalpojumiem – 10,4 miljoni eiro. Joprojām tiek plānots izmaksāt pabalstus 1 milj. eiro kopapjomā garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai trūcīgām ģimenēm ar bērniem, nodrošināt siltu ēdienu sociāli mazaizsargātajām personām 1,6 miljonu eiro apmērā un nodrošināt citus sociālā atbalsta pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas